S
superzajac
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Jestem pracownikiem PGE Dystrybucja S.A. od Września 1984 roku(wcześniej ZEB Białystok) na stanowisku ,,Elektromonter Pogotowia Energetycznego". W marcu tego roku ukończyłem 60 lat i złożyłem zapytanie do ZUS czy należy mi się emerytura pomostowa wraz z wymaganą dokumentacją. Odpowiedź z z ZUS przyszła odmowna z argumentacją że mój zakład pracy nie potrafił udowodnić iż po 2008 roku pracowałem w szczególnych warunkach a wcześniejsze lata pracy uznał. oczywiście natychmiast złożyłem odwołanie od tej decyzji co nie dało żadnego skutku i na chwilę obecną sprawa trafiła do Sądu Pracy(rozprawa wyznaczona aż na listopad).Według mnie spełniam wszelkie niezbędne warunki do uzyskania takowej emerytury ponieważ mam ukończone 60 lat, pracuję pod napięciem oraz przy usuwaniu masowych awarii linii energetycznych także o znaczeniu strategicznym. Pragnę jeszcze dodać że mój zakład płaci większe składki emerytalne do ZUS właśnie w związku z pracą w szczególnych warunkach a ja jestem pierwszą osobą w mojej firmie pracującą na tym stanowisku której odmówiono tego świadczenia. Czy przed sądem pracy mam jakieś szanse na wygranie tej sprawy i czy powinienem wynająć adwokata ?