Odrzucony wniosek o przywrócenie terminu

• Autor wątku Autor wątku MaBor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaBor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich, jestem tu nowy by zasięgnąć porady.
1 Lutego tego roku otrzymałem sądowny nakaz zapłaty, sprawa dotyczy firmy Profi Credit, już wcześniej powiedziałem im, że nie zapłacę im takiej kwoty tzn. naliczyli mi prawie 20 tys zł z 4 tys. ktoś może mówić że byłem głupi, że brałem u nich pożyczkę, lecz zaraz to wytłumaczę. Byłem pod taką kropką, że sobie nawet tego nikt z was nie wyobraża, zaciągnołem u nich pożyczkę na kwotę 4 tys. i widziałem koszta, tymi absurdalnymi kosztami dodatkowymi w kwocie 8 tys, było ubezpieczenie pożyczki, z czego jak mi było wiadomo można było zrezygnować, w momencie gdy chciałem z tego zrezygnować Pani powiedziała mi, że nie ma takiej możliwości, jedynie mogę wypowiedzieć umowę i zwrócić te 4 tys wraz z odsetkami, a jako, że nie miałem takiej kwoty postanowiłem spłacać w ratach, później zaczeły się schody gdy straciłem pracę. Już o tym jak później ta firma mnie zastraszała nie ma sensu wspominać bo to u nich z tego co sie juz przekonałem normalne.
Jednakże sprawa wygląda tak, ja mieszkam teraz w innym miejscu ze wzgledu na konflikt z rodziną, a tam gdzie przyszło to pismo jestem zameldowany, moja mama za późno mi je doręczyła i pomyliła daty kiedy to dostarczono o 2 dni, wiec sprzeciw który napisałem wraz z radcą wysłany był z jedno dniowym opóźnieniem tzn 15 lub 16 marca nie pamietam dokładnie a nie mam teraz przy sobie papieru. Napisaliśmy wiec szybko jeszcze pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu uzasadniając to podobnie jak tu powyżej, ponieważ list nie został dostarczony do moich rąk wtedy. Dnia dzisiejszego przyszło mi pismo z sądu z bielska-białej gdzie też to siedzibe swoją ma firma profi credit, dziwny zbiego okolicznosci prawda"?" ze dnia 22 kwietnia na posiedzeniu niejawnym moj wniosek o przywrócenie terminu został odrzucony, nie podając mi żadnego uzasadnienia, i tu jeszcze moje pytanie, do sądu moj sprzeciw wraz z wnioskiem został dostarczony 18 marca a oni dopiero rozpatrywali to 22 kwietnia, nie za długo troche?

Wiec tu moje pytanie, czy da się jeszcze coś z tym zrobić?? Ja powiedziałem ze to co pozyczyłem wraz z odsetkami i kosztami za monity itp moge zwrócić, lecz nie prawie 20 tys zł to jest kradzież w biały dzień.
Tylko prosze was nie piszcie nastepny głupi ktory wzia taką pożyczkę. Tylko odpowiedźcie mi czy mozna cos z tym jeszcze zrobić?

Nie należało niczego przywracać.
Wnieś sprzeciw, wskaż brak prawidłowego doręczenia, udowodnij adres zamieszkania.
A tak w ogóle to przytocz całą treść pisma z sądu.
Inna kwestia, że takie sprawy to się wygrywa :)

MaBor napisał:
Dnia dzisiejszego przyszło mi pismo z sądu z bielska-białej gdzie też to siedzibe swoją ma firma profi credit, dziwny zbiego okolicznosci prawda"?
Tak, to jedna z największych zagadek nowożytnego świata. Siedziba powoda i sądu w jednym mieście. Prawdopodobnie to dowód na istnienie sił naprzyrodzonych.
MaBor napisał:
został dostarczony 18 marca a oni dopiero rozpatrywali to 22 kwietnia
To Polska brachu. W naszych realiach, sprawa została rozpatrzona wręcz błyskawicznie.
MaBor napisał:
nie podając mi żadnego uzasadnienia
Wystąp więc o uzasadnienie w terminie 7 dni od ogłoszenia postanowienia.
MaBor napisał:
Oj, za późno.
Mógłbyś też złożyć zażalenie, lecz i tu termin minął. Miałbyś 7 dni od otrzymania postanowienia wraz z uzasadnieniem.
MaBor napisał:
wniosek o przywrócenie terminu został odrzucony
Chyba oddalony, prawda?

Kolego ja tu chciałem jakiejś porady a nie ironicznej odpowiedzi, dlaczego piszesz ze i tu termin miną i przytaczasz datę 22 kwietnia, a wcześniej piszę, żę dziś otrzymałem ten list, tzn dziś mi go poczta doręczyła, więc te terminy przysługują mi od momentu doręczenie jeśli już chcesz mi pisać o tych terminach.
Zastanawiam sie skoro tak ironizujesz, czy znasz jakieś historie o firmie Profi Credit i o tym chociażby jakie kary UOKiK nakładał na nią, a małe one nie było, bo ja akurat posiadam pare takich dokumentów z takimi wyrokami.

amelia2013 czyli jest szansa coś jeszcze z tym zrobić?

MaBor napisał:
czy znasz jakieś historie o firmie Profi Credit i o tym chociażby jakie kary UOKiK nakładał na nią, a małe one nie było, bo ja akurat posiadam pare takich dokumentów z takimi wyrokami.
Tylko co mają mieć wspólnego jakieś fakty z historii Profi Credit z Twoim spóźnionym sprzeciwem?
MaBor napisał:
skoro tak ironizujesz
Ironizowałem tylko w odniesieniu do jedego zdania, gdyż warte było ironii. Jakieś poszukiwanie kosmicznego spisku w najnormalniejszym na świcie fakcie. Miałem to pozostawić bez komentarza? Wiesz ile durniów "czyta internet" i z entuzjazmem właśnie takie bzdury wynajduje? Potem tworzą się legendy miejskie i trzeba ludziom na forum bezustannie tłumaczyć, że to bajki.
MaBor napisał:
przytaczasz datę 22 kwietnia, a wcześniej piszę, żę dziś otrzymałem ten list, tzn dziś mi go poczta doręczyła
Tu masz rację, trochę zgłupiałem. Postanowienie zostało wydane na rozprawie, więc nie powinno być doręczone stronom (tak mi się zdawało), a tymczasem jednak zostało Ci doręczone. W takim razie, chyba faktycznie trzeba liczyć termin od dnia doręczenia. Jeśli tak, to masz jeszcze czas na zażalenie (wcześniej uzasadnienie).

Ostatnia edycja:
Wtrącę się z takim pytaniem do amelia2013 , pamiętasz kolegę zwanzig , walczył z księgową aby nie przelewała rat na rzecz ProfiCredit , czekał na Sąd , i tu się przeliczył . W poniedziałek otrzymał list od komornika że wszczyna egzekucję , jak się okazało sprawa w Sądzie już była 28 stycznia 2015r. w Pszczynie , gdy otrzymał dokumentację od komornika to sobie przypomniał o takim wyroku. Teraz pytanie czy można coś z tym zrobić ? oczywiście wiem zapłacić , o.k. tylko nie taką kwotę. Pożyczka opiewała na kwotę 2300zł. z tego co sobie przypomina przestał płacić , jak przekroczył ponad 4tyś. zł. w chwili obecnej jest jeszcze do spłaty 14100zł. z wszystkimi kosztami. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?

W pozwie jest kwota 8593,64zł. , plus zwrot kosztów procesu 1647,00zł. Należność główna w zawiadomieniu jest inna 8577,28zł.
odsetki 1221,24 zł.
koszty procesu też inne 640zł.
koszty zastępstwa w egzekucji 1200,00zł.
koszty klauzuli 127,00zł.
opłata egzekucyjna 1764,93zł.
podatek vat 405,93 zł.
Jak pisałem rozprawa z dnia 28 stycznia 2015r. jest tam takie coś, Pozwany nie stawił się pomimo należytego zawiadomienia go o terminie rozprawy, nie złożył żadnych wyjaśnień -ani też nie żądał przeprowadzenia rozprawy w jego nieobecności. Przewodniczący ogłosił wyrok zaoczny. Skoro nie żądał to z jakiej okazji ktoś postąpił inaczej.
Postanowienie z dnia 30-grudnia 2015r.
Po rozpoznaniu w dniu 30 grudnia 2015r. w Pszczynie na posiedzeniu nie jawnym sprawy z wniosku wierzyciela PROFI CREDIT POLSKA S.A. z siedzibą w Bielsku-Białej z udziałem dłużnika xxxxxxx xxxxxx o nadanie klauzuli wykonalności w trybie art.788 kpc
Z jakim udziałem ? nawet zawiadomiony nie był o tym terminie 30 grudnia 2015r.
Pożyczka była brana ProfiCredit Poland Spółka z o o , i wyrok zaoczny jest na tą firmę , a klauzula wykonalności jest na ProfiCredit Polska S.A. i piszą coś że wierzytelność przeszła po wyroku na tę drugą firmę .Co tu jest grane ?

damian xxx napisał:
Jak pisałem rozprawa z dnia 28 stycznia 2015r. jest tam takie coś, Pozwany nie stawił się pomimo należytego zawiadomienia go o terminie rozprawy, nie złożył żadnych wyjaśnień -ani też nie żądał przeprowadzenia rozprawy w jego nieobecności. Przewodniczący ogłosił wyrok zaoczny. Skoro nie żądał to z jakiej okazji ktoś postąpił inaczej.
Postanowienie z dnia 30-grudnia 2015r.
Po rozpoznaniu w dniu 30 grudnia 2015r. w Pszczynie na posiedzeniu nie jawnym sprawy z wniosku wierzyciela PROFI CREDIT POLSKA S.A. z siedzibą w Bielsku-Białej z udziałem dłużnika xxxxxxx xxxxxx o nadanie klauzuli wykonalności w trybie art.788 kpc
Z jakim udziałem ? nawet zawiadomiony nie był o tym terminie 30 grudnia 2015r.
Pożyczka była brana ProfiCredit Poland Spółka z o o , i wyrok zaoczny jest na tą firmę , a klauzula wykonalności jest na ProfiCredit Polska S.A. i piszą coś że wierzytelność przeszła po wyroku na tę drugą firmę .Co tu jest grane ?
Wszystko jest w porządku. Nie znasz określeń i procedur prawnych dlatego treści pism i postanowień są dla Ciebie niezrozumiałe. Za dużo byłoby pisania, aby Ci to wszystko wytłumaczyć. Uwierz, nie ma tu żadnego uchybienia sądu. Dla Ciebie ważne jest tylko jedno, wyrok jest prawomocny, więc trzeba się do niego zastosować.

Z udziałem dłużnika ? nawet nie był poinformowany . Czyli co nic nie da się zrobić ? wymyślili kwotę z kosmosu i teraz będą okradać człowieka w imię prawa ? rozumiem zaniedbanie dłużnika , brak reakcji po nakazie zapłaty o.k. zawalił , ale teraz pożyczając 2300zł. odda ponad 17tyś zł. nie da się zaskarżyć tej firmy? czy wyroku ? no tak nie może być .

Faktycznie po nakazie zapłaty powinien reagować. Po to właśnie są zawiadomienia i terminy aby ich przestrzegać. Na ten moment wyrok jest prawomocny i już z nim nic nie da się zrobić jeżeli korespondencja była prawidłowo doręczona.

Pozostaje teraz co , może zacząć od tego aby Sąd w Pszczynie dostarczył mu całą dokumentację sprawy ? jest taka możliwość ?

damian xxx napisał:
czekał na Sąd , i tu się przeliczył .
damian xxx napisał:
W poniedziałek otrzymał list od komornika że wszczyna egzekucję , jak się okazało sprawa w Sądzie już była 28 stycznia 2015r. w Pszczynie , gdy otrzymał dokumentację od komornika to sobie przypomniał o takim wyroku.
Możesz to jakoś wyjaśnić? Nie doręczono mu nakazu zapłaty czy ma jakieś zaniki pamięci?

amelia2013 napisał:
Możesz to jakoś wyjaśnić? Nie doręczono mu nakazu zapłaty czy ma jakieś zaniki pamięci?

Napiszę tak zlekceważył temat , miał wtedy bardzo zły okres w życiu( wypadek następnie załamanie i alkohol) prawdopodobnie zniszczył jak i wiele innych listów , nie pamięta za bardzo jak to było , ale ta Pszczyna utkwiła mu w głowie.

Powrót