Odsąpienie od umowy a BIK

• Autor wątku Autor wątku dziejko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziejko

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, proszę o odpowiedz na nurtujące mnie pytanie : uzyskałem kredyt gotówkowy a następnie odstąpiłem od umowy ,w trakcie zawarcia umowy wartość całego kredytu została wprowadzona do BIK-u tj.kwota która została wypłacona do ręki plus prowizja,ubezpieczenie oraz odsetki.Po odstąpieniu od zawartej umowy mam do spłaty-zwrotu kwotę jaką dostałem do ręki ,czy bank powinien z aktualizować BIK do kwoty jaka jest faktycznie do zwrotu ,czy ma prawo blokować BIK kwotą wynikającą z wartości całego kredytu?

po zakończonym i zamkniętym kredycie (co miało miejsce w w/w sytuacji), w obowiązku banku leży zaktualizowanie danych w BiKu

Czyli w momencie odstąpienia od umowy bank już miał obowiązek zaktualizować BIK do kwoty jaka jest aktualnie do spłaty w określonym terminie ,czy dopiero jak owa kwota zostanie bankowi zwrócona ,proszę o precyzyjniejsze wyjaśnienie.

Po spłacie całego kredytu powinieneś dostać listownie rozliczenie kredytu, które jest potwierdzeniem jego zamknięcia. Wtedy też powinna nastąpić aktualizacja w BiK (bank wysyła informacje, że kredytu już nie ma). Jeżeli potwierdzenia odnośnie zamknięcia kredytu nie dostałeś to udaj się do banku w celu wyjaśnienia danej sytuacji (wtedy wygląda na to, że kredyt nadal widnieje jako otwarty, a nie zamknięty/spłacony).

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.

Powrót