Odsetki bez umowy i faktury

• Autor wątku Autor wątku suseu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suseu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Dostałem od Wojskowej Agencji Mienia pismo, w którym żądają ode mnie zapłaty zaległych opłat za użytkowanie wieczyste gruntu wraz z odsetkami.
Od kiedy kupiliśmy mieszkanie w 2010 roku nie dostaliśmy od nich żadnej faktury, żadnej informacji o tym, że coś komuś mamy płacić. Nie wiedzieliśmy nawet, że mamy z nimi jakąś umowę. Po kilku latach dostajemy "Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty". Oczywiście zaległe opłaty uregulujemy, ale chcielibyśmy uniknąć płacenia odsetek.
Pani w WAM poinformowała nas, że oni nie wysyłają żadnych faktur. Jest to jedyna znana mi firma/organizacja, która stosuje taką politykę.

Czy jest możliwe uniknięcie tych odsetek i na co ewentualnie się powołać w reklamacji czy prośbie o ich zniesienie.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Michał

Dodam, że w UOKiK kazano mi się powołać na Art. 481 Kodeksu Cywilnego, ale § 1 rozumiałbym tak, że mam zapłacić i już. Pan na infolinii zasugerował, że odsetki można naliczać dopiero po poinformowaniu, że będą naliczane, a mnie o tym nikt nie poinformował. Nie mówiąc już informacji, że coś komuś jestem w ogóle winien.
§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Powrót