Odsetki do dnia zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Skalarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skalarek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam

Sąd wyrokiem z 29.09.2006 r. od mojego dłużnika zasądził 12000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 29.09.2006 r. do dnia zapłaty. Na dzień dzisiejszy tj. 03.05.2013 r. dłużnik spłacił 19000 zł.
Jak można obliczyć ile jeszcze wynosi zadłużenie ? Są do tego jakieś programy, wzory ?

Wiem, że np. Banki w przypadku zadłużenia przeterminowanego najpierw pobierają odsetki a później kapitał. A jak jest w przypadku egzekucji komorniczej ?

Pomóżcie, proszę ;)

Ostatnia edycja:
Na dzień dzisiejszy:
Suma odsetek (po zaokrągleniu do dziesiątek groszy): 9893,3 zł

pytanie jest jak Ci to wpłacał? jeśli w ratach to najprościej zrobić sobie rozliczenie w excelu. Tylko pamiętaj że w 2008 była zmiana odsetek ustawowych 11,5 na 13.

Skalarek napisał:
Jak można obliczyć ile jeszcze wynosi zadłużenie ? Są do tego jakieś programy, wzory ?
W internecie są kalkulatory odsetkowe. Można też samemu policzyć.

Skalarek napisał:
Wiem, że np. Banki w przypadku zadłużenia przeterminowanego najpierw pobierają odsetki a później kapitał. A jak jest w przypadku egzekucji komorniczej ?
Wyegzekwowaną sumę zalicza się na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na należność główną.

kojot33 napisał:
Na dzień dzisiejszy:
Suma odsetek (po zaokrągleniu do dziesiątek groszy): 9893,3 zł

Kojot możesz powiedzieć jak to wyliczyłeś ?
Znacie jakiś link albo formułę Excela, gdzie można to obliczyć ?

Ostatnia edycja:
RE: Jak obliczyć zadłużenie ?

A nie lepiej porozmawiać z komornikiem, przejrzeć kartę rozliczeń.
Należność główna na samym końcu... wcześniej Koszty egzekucyjne, koszty postępowania, odsetki - skrót (art 1025kpc)
Kalkulatory odsetkowe w sieci...

Powrót