odsetki kapitałowe przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku pawel1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel1122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Proszę o potwierdzenie przez kogoś mądrego czy dobrze rozumuję poniższą sprawę.
Sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym opatrzony klauzulą wykonalności, w którym nakazuje pozwanym zapłatę kwoty 25 tyś zł (na kwotę tę składają się odsetki kapitałowe: 5 tys zł i kapitał z umowy 20 tys. zł)
Kapitał został zapłacony, pozostały tylko odsetki kapitałowe + odsetki ustawowe z tytułu zadłużenia. Od wyroku minęło już 5 lat podczas których nie został przerwany bieg przedawnienia.
Proszę o informację czy właściwe jest zastosowanie 3 letniego terminu przedawnienia zarówno do odsetek kapitałowych jak i tych ustawowych codziennie się powiększających?
Na forum znalazłem tylko potwierdzenie 3-letniego okresu przedawnienia dla odsetek ustawowych.

Z mocy art. 125 k.c. należność stwierdzona prawomocnym wyrokiem przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia tego rodzaju roszczeń był krótszy.
Przepis prawny:
art. 125
§ 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

dziękuję bardzo za zainteresowanie się moją sprawą. Akurat art. 125 już się nawet na pamięć nauczyłem (kwestia tylko niezrozumienia pojęć w nim zawartych przeze mnie)
Może postaram się w inny sposób zadać pytanie:
czy odsetki kapitałowe z mojego przykładu są tożsame z pojęciem świadczenia okresowego??

zgadzam się w zupełności, że do mojego przykładu zastosowanie znajdzie art.125 z tym, że art. 125 posiłkuje się dwoma terminami przedawnienia 10-letnim oraz 3-letnim.

Chodzi mi o to czy odsetki kapitałowe zasądzone wyrokiem sądu traktować się powinno jako świadczenie okresowe i zastosować do nich 3-letni termin przedawnienia, o którym w ostatnim zdaniu możemy wyczytać z art. 125.

Nie, bo to mają być roszczenia okresowe należne w przyszłości. W twoim wypadku były skapitalizowane już w pozwie.

dziękuję bardzo za pomoc

Powrót