Odsetki od firmy Kruk

• Autor wątku Autor wątku rozpierducha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozpierducha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mam pytanie w o firme windykacyjna kruk.Dzis dostałam wezwanie do zapłaty z tytułu niezapłaconej faktury orange(zerwanie umowy).Jest to pierwsze takie pismo które otrzymałam niewiem skad odrazu wzieły sie odsetki w kwocie 70zł od kwoty 420zł które to jestem winna Orange.Czy taka firma ma prawo żadać az takich odsetek tak szybko? I co może taka firma mi zrobić w przypadku gdy płaciłam abonament przez 6 miesiecy po 55zł a telefon miałam zablokowany i nie wykorzystałam ani minuty na połaczenia.Przy czym nie ja zerwałam umowe tylko orange i to 3 miesiace przed zakończeniem. Czy firma kruk moze naliczac wogóle odsetki od takiego długu?(przeciez to nie pozyczka z banku)i jak powinnam zachowac sie wobec orange przeciez tak naprawde to oni sa mi winni pieniadze za abonament który niemogłam wykorzystac.I ostatnie pytanie:Jak długo taka firma moze mnie meczyć takimi listami bez podpisu odbiorcy?Czy takie pismo ma jakąś moc prawną?Jak mam postapić?Bardzo prosze o poradę-SANDRA

na wszystko już były odpowiedzi, poszukaj:

1. odsetki, bo nie zapłaciłeś zobowiązań w terminie;
2. akurat tutaj wyjątkowo się zgadzam z siecią, to Twój problem, że nie płaciłeś i tak długo czekali z rozwiązaniem umowy;
3. czy jest to kara umowna, czy należności za rachunki?
4. firma może Cię do końca życia ścigać;
jednak zobowiązanie ulegnie przedawnieniu po 3 latach od dnia wymagalności każdej z faktur;

Dzięki za rewelacyjna poradę! Jakoś nie znalazłam wątku o tym że ktos płacił abonament a miał zablokowany telefon.Czyli pozostaje mi szukac odpowiedzi w innym miejscu.?Forum na medal! :brawo:

rozpierducha napisał:
Dzięki za rewelacyjna poradę! Jakoś nie znalazłam wątku o tym że ktos płacił abonament a miał zablokowany telefon.Czyli pozostaje mi szukac odpowiedzi w innym miejscu.?Forum na medal! :brawo:

wstrzymanie świadczenia jest dopuszczalne i w świetle kc i w świetle każdego z regulaminów operatorów;

chyba, że umiesz udowodnić, że nie płaciłeś (łaś) z uwagi na to, że nei byłeś w stanie...wysłali Cię na misje do Afganistanu, zgubiłeś się w lesie, zamknięto banki na pustyni Gobi...

w przeciwnym razie nie płącenie oznacza nie wywiązywanie się z umowy i prawo jej wypowiedzenia;

nie mogą Ci naliczyć tylko kary umownej - art. 483 § 1 kc w zw. z art. 58 kc;

ps. jak Ci się forum nie podoba..to udaj się na inne;

Witam.Moje pytanie jest następujące ( żeby sprawa była jasna to najpierw szukałam ale chcę się upewnić):
spłacam w niewielkich ratach firmie EOS KSI (za telefon) .
Nie podpisalismy żadnej umowy - rozmowa tylko telefoniczna i moje zobowiązanie co do spłaty więc płacę.
Trwa to już jakiś czas więc skontaktowałam się z EOS jak się sprawy mają ile jeszcze zostało do spłaty i Pani poinformowała mnie ,że trochę długo to wszystko trwa i muszą naliczyć mi jakieś odsetki karne (wyższe) ale nie za bardzo umiała mi to sprecyzować za co -na jakiej podstawie (kwota którą mi podała to koszmar w porównaniu z naleznością główną) .
Zmieniłam adres więc może i coś wysłali do mnie ale poprosiłam o jakiś wydruk czy coś w tym rodzaju żeby mieć jakieś rozeznanie ale rzekomo nie moge takiego czegoś dostać na chwile obecną a dopiero jak wyjdę na zero.
Ale co ciekawe gdybym od razu uregulowała kwotę ok.1100 zł to Pani nie wspomniała nic o odsetkach ( jakby się "rozmyły" ) .
Czy jeśli nie spisaliśmy umowy co do spłaty to moge się powołać na
art.359 ~pkt.(1) k.c. odnośnie odsetek.
Proszę o nakierowanie mnie gdyż zamierzam wystapic z pismem do nich i wole wiedzieć o czym piszę.
A może podpisać jakąś ugodę - co do spłaty.

A dziś już pismo przysłała firma ultimo ale kwota poczatkowa to juz nie 420 zł tylko 340zł.Czyli kruk jest do bani poniewaz nie zdołał sciagnac długu a sprzedał go dalej.Z odsetkami ultimo naliczyło 460zł.Ciekawe czy w końcu przekażą sprawę do sądu czy tez bedą straszyć dalej?Czy wogóle z taka kwota opłaca sie im zakładac sprawę?Czy poczekają aż urosną wieksze odsetki?Co do kruka to wszystkie pisma ladowały w koszu a ostatnich nawet nie czytałam a także żadne nie przyszło z potwierdzeniem odbioru.Czy ultimo jest "lepsze"od kruka?Miał ktoś może doczynienia z ta firmą?Oczywiście chodzi o małe kwoty bo jakby to było kilka tysiecy to pewnie coś by szybciej zostało postanowione.Dzieki za odpowiedzi!Pozdrawiam wszystkich!

Minoł rok.monity co jakis czas przychodzą.Zmieniła sie kwota z 460 na 501 zł.Sprawa w tym czasie zdążyła sie przedawnić.

Przecież miałaś udać się po inną poradę, bo ta Ci się nie podobała, więc czego jeszcze oczekujesz??

Powrót