odsetki od nieplaconych alimentów

• Autor wątku Autor wątku dorotka6973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotka6973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam mam takie pytanie jaki jest procent od nie zaplaconych alimentów , mój byly mąż nie placil mi alimentów od maja do listopada 2011 roku w grudniu 2011 roku podalam go do komornika ale pożniej on mnie podal do sądu ze chcę wyludzić od niego pieniądze w lutym odbyla się sprawa w sądzie tylko się ośmieszyl chociaż to juz inny temat, ale wyrokiem sądu bylo ze ma mi wyplacić alimety zalegle wraz z odsetkami a ja mam wycofać komornika co tez uczynilam . alimenty wyplacil częsć w maju część w czerwcu a odsetek ani zlotówki czy ktoś wie o jaką sumę odsetek chodzi ? miesieczne alimenty to 500 zl jego zadlużenie to byla suma 3500 zl 15 maja wyplacil mi 1500zl a 4 czerwca 2000 zl proszę o pomoc w naliczeniu te pieniązki są mi potrzebne gdyż mam cięzką sytuacje materialna sama wychowuje syna i w czasie kiedy on nie placil ja musialam się zapożyczyć gdyż musialam syna wysylać do sanatorium i za kazdą pożyczkę musialam uiścić spore odsetki . z góry dziękuję za pomoc

należą Ci się odsetki ustawowe, a więc zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4.12.2008 r. od dnia 15.12.2008 r. wysokość odsetek ustawowych ustala się na 13% w stosunku rocznym.

czyli, jeżeli by przyjąć, że kwota 3'500PLN stała się wymagalna po uprawomocnieniu się wyroku, to odsetki liczymy od daty wniesienia powództwa czyli od grudnia 2011 r. Czyli, mamy 5 miesięcy zwłoki/opóźnienia dłużnika w spełnieniu świadczenia w stosunku do kwoty 1'500PLN. Wykonując prosty rachunek: (1'500PLN x 13%) / 365=0,53 (-to są odsetki dzienne od kwoty 1'500PLN), teraz kwotę 0,53PLN x 150dni= 79,50PLN (-to jest kwota odsetek która przysługuje Ci w stosunku do tej kwoty).
Natomiast w stosunku do 2'000PLN dłużnik pozostawał w zwłoce/opóźnieniu przez 6 miesięcy. Wykonując prosty rachunek: (2'000PLN x 13%) / 365= 0,71PLN (-to są odsetki dzienne od kwoty 2'000PLN), teraz kwotę 0,71PLN x 180dni= 127,80PLN (-to jest kwota odsetek która przysługuje Ci w stosunku do tej kwoty).
Jeżeli coś tutaj pomyliłem, to niech mnie ktoś skoryguje, chociaż wydaje mi się to poprawne.

Nie od daty wniesienia, od daty prawomocnego orzeczenia.
Kalkulator odsetek w sieci

jak wyliczyc te odsetki mam zasadzone alimenty z funduszu alimentacyjnego 500 zł juz od 10 lat i prubowalam juz dwa razy liczyc i caly czas mi przysylaja ze zle wyliczone

luisek napisał:
mam zasadzone alimenty z funduszu alimentacyjnego 500 zł
Fundusz alimentacyjny wyplaca maksymalnie 500zl chocby nawet w wyroku alimenty byly zasadzone w kwocie np.850zl.
luisek napisał:
prubowalam juz dwa razy liczyc i caly czas mi przysylaja ze zle wyliczone
a dlaczego Ty liczysz odstetki. Jest FA wiec sprawa u komornika a on naliczy odstetki.

Bo ojciec mojego syna jest gdzies we wloszech i od 13 lat niemoge go sama namierzyc ani sąd wiec sąd mi przysłal do policzenia

POMOZE KTOS POLICZYC ODSETKI OD Obliczenie zadłużenia ALIMENTOW Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO ZA ROK 10-12-2009 -- 24 -11-2010 (300 ZŁ)

Powrót