odsetki od odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku mariusz1229
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz1229

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam , otrzymałem odszkodowanie od PLL LOT za opóżniony lot zgodnie z rozporządzeniem WE 261/2004 ale dopiero po dwukrotnym wezwaniu i postraszeniu sądem , ale odszkodowanie wypłacili mi dopiero po ponad roku od opóżnionego lotu !!! wystąpiłem do PLL LOT z wezwanie do zapłaty ustawowych odsetek za ten okres. A PLL LOT mi odpowiedział ,że odsetki mi się nie należą ,powołali się na z art. 359 Kodeksu Cywilnego - cytat z pisma (że zgodnie z art. 359 Kodeksu Cywilnego odsetki należą się tylko wtedy, gdy to wynika z czynności prawnej albo z ustawy, z orzeczenia sądu lub decyzji innego włąściwego organu) i że - cytat (źe Rozporządzenie WE 261/2004 nie przewiduje obowiązku zwiększenia sumy odszkodowania o wypłatę jakichkolwiek należności ubocznych. Kwota odszkodowania została ujęta w sposób zryczałtowany, co wyklucza obowiązek naliczania i wypłaty odsetek.) czy mają rację ? w URZĘDZIE lotnictwa CYWILNEGO zostałem poinformowany ,że odsetki mi się nalężą z mocy prawa ,na podstawie KODEKSU POSTĘPOWANIA CYWILNEGO !!! KTO MA RACJĘ I CO ROBIĆ ???!!!:mad:

Powrót