odsetki od wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku krzysiek-harry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
BARDZO DZIEKUJE !!!

Nareszcie wszystko jest jasne, po przeczytaniu tekstu do którego link Pani zamieściła wiem nareszcie wszystko!

Ja, tak jak sporo innych osób myślałem do tej pory że:

Skoro f-ra z dn. 29.03.2002 przedawnia się 29.03.2005 to odsetki powiedzmy

za dzień 28.03.2005 przedawnią się 28.03.2008, czyli powód może dochodzić

przed sądem samych odsetek. A tu guzik!!

:P

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zamieścili swoje wypowiedzi w tym temacie.

Ostatnio trwa spór 2 czy 3 lata (chodzi o rachunki telefoniczne)

Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe (a więc abonament płatny co miesiąc) oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (impulsy, połączenia, dodatkowe usługi nie mające charakteru okresowego)-- trzy lata.

Zwolennicy 2 lat powołują się często że do umów o świadczenie usług, które nie są uregulowane innymi przepisami stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.
Ale przepis, który do umów o świadczenie nakazuje stosować przepisy o zleceniu zawiera sforuowanie że jest to dopuszczalne tylko w przypadku umów, które nie są uregulowane innymi przepisami.
Skoro jednak umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych uregulowana jest w Prawie telekomunikacyjnym, to nie można stosować przepisów o zleceniu (a tym samym 2 letniego terminu przedawnienia).

Tak, ale w tym konkretnym wypadku nie zmienia to nic, bo przedawnienie nastąpiło. Kwestia tylko 2 czy 3 lata temu. Mi głównie chodziło o odsetki, ale bardzo dziękuję za uwagę.

Powrót