Odsetki od wstrzymanego świadczenia

• Autor wątku Autor wątku artur_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur_

Witam.
Czy w sytuacji, kiedy ZUS wznawia wypłatę wstrzymanej (przez kilka miesięcy) renty rodzinnej (po zmarłym rodzicu), przysługują jakieś odsetki z tego tytułu?

To przez kilka miesięcy trwało wyjaśnianie jednego zaświadczenia?? Proszę podać więcej szczegółów.

Ważne jest jak sam napisałeś odpowiednie zaświadczenie. Skoro ukończyłeś 25 lat w sierpniu, ważne było ustalenie, czy ukończyłeś ten wiek po zdaniu wszystkich egzaminów, czyli gdy byłeś na ostatnim roku studiów, czy też ich nie zdałeś, wiec nie byłeś na ostatnim roku studiów.
Skoro nie miałeś takiego zaświadczenia, to nie było wypłaty.
Kto nie wydał zaświadczenia i opóźnił tym wypłatę świadczenia? Uczelnia. A że ZUS zażądał "odpowiedniego" zaświadczenia... Musi wiedzieć, czy ma wypłacać świadczenie zgodnie z przepisami.

Na uczelni tłumaczyłem kilkakrotnie, pokazałem też pismo z ZUS-u. Nie wystawią (twierdzą, że nie mogą) mi takiego dokumentu napisanego słowo w słowo jak chce ZUS. Więc rozumiem, że raczej nie będzie zaległej wypłaty.

Ja widziałam takie zaświadczenia, to chyba tylko ich zła wola. Nic przecież nie wymyślają stwierdzają tylko fakt ...czy student zdał egzaminy, czy ich nie zdał.

Faktycznie, zależy na kogo się trafi w dziekanacie i jaki ta osoba będzie miała w danej chwili humor... Mimo wszystko udam się tam jeszcze raz i poproszę o wydanie takowego zaświadczenia.

Morena dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem :)

Powrót