anna k.b
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, mam pytanie czy jeśli dostałam zaległe alimenty (po latach) mogę domagać się odsetek od alimentów (zaległych)? Czy takie odsetki ulegają przedawnieniu?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dziękuję za odpowiedz. Egzekucja była prowadzona przez komornika i komornik, kiedy zwróciłam się z prośba o naliczenie odsetek o zaległych alimentów, powiedział, że mam sobie sama policzyć. Rozumiem, że w takim przypadku odsetki nie ulegaja przedawnieniu . Pierwsza rata wypłacona była w 2009 a ostatnia w czerwcu 2010r.rafal_26 napisał:....Przy okzaji jeszcze można dodać, że jeśli prowadzona była ezekucja przez komornika, to i tak nic nie uległo przedawnieniu.
Temat poruszany wiele razy, zachęcam do czytania moich postów właśnie w tym temacie, wszystko od a do z wyjaśniałem kilka razy.
anna k.b napisał:kiedy zwróciłam się z prośba o naliczenie odsetek o zaległych alimentów, powiedział, że mam sobie sama policzyć.
rafal_26 napisał:Chyba jest jakaś nieścisłość, bo komornik sam nalicza odsetki. Być może we wniosku o egzekucję nie było dotychczas mowy o odsetkach. Szczerze nei mam pojęcia o co biega komornikowi...
Racja, zaufanie musi być ograniczone. Wszystko było złożone pisemnie (listownie) listem poleconym. Egzekucja została wszczęta i zakończyła się w czerwcu tego roku. Bez odsetek, mimo że wnosiłam o nie.skłonna100 napisał:Czy twoja prośba o naliczanie odsetek była wyrażona na piśmie i wysłana listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, tudzież złożona w kancelarii za potwierdzeniem odbioru na kopii? Pewnie - nie, skoro komornik ci cokolwiek powiedział, a nie napisał.
Doświadczenie innych (jak i własne) uczy, że z komornikiem należy prowadzić wyłącznie korespondencję, a nie rozmawiać. Niestety, zaufanie musi być ograniczone.