odsetki od zaległych alimentów

• Autor wątku Autor wątku anna k.b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anna k.b

anna k.b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie czy jeśli dostałam zaległe alimenty (po latach) mogę domagać się odsetek od alimentów (zaległych)? Czy takie odsetki ulegają przedawnieniu?

Ulegają przedawniniu tak, jak i zaległe alimenty.

Jeśli masz 21 lat, to możesz żądać jedynie odsetek za ostatnie 3 lata. (zakładam, że to Twoje alimenty, a nie dziecka). Przy okzaji jeszcze można dodać, że jeśli prowadzona była ezekucja przez komornika, to i tak nic nie uległo przedawnieniu.

Temat poruszany wiele razy, zachęcam do czytania moich postów właśnie w tym temacie, wszystko od a do z wyjaśniałem kilka razy.

rafal_26 napisał:
....Przy okzaji jeszcze można dodać, że jeśli prowadzona była ezekucja przez komornika, to i tak nic nie uległo przedawnieniu.

Temat poruszany wiele razy, zachęcam do czytania moich postów właśnie w tym temacie, wszystko od a do z wyjaśniałem kilka razy.
Dziękuję za odpowiedz. Egzekucja była prowadzona przez komornika i komornik, kiedy zwróciłam się z prośba o naliczenie odsetek o zaległych alimentów, powiedział, że mam sobie sama policzyć. Rozumiem, że w takim przypadku odsetki nie ulegaja przedawnieniu . Pierwsza rata wypłacona była w 2009 a ostatnia w czerwcu 2010r.

Chyba jest jakaś nieścisłość, bo komornik sam nalicza odsetki. Być może we wniosku o egzekucję nie było dotychczas mowy o odsetkach. Szczerze nei mam pojęcia o co biega komornikowi...

anna k.b napisał:
kiedy zwróciłam się z prośba o naliczenie odsetek o zaległych alimentów, powiedział, że mam sobie sama policzyć.

Czy twoja prośba o naliczanie odsetek była wyrażona na piśmie i wysłana listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, tudzież złożona w kancelarii za potwierdzeniem odbioru na kopii? Pewnie - nie, skoro komornik ci cokolwiek powiedział, a nie napisał.
Doświadczenie innych (jak i własne) uczy, że z komornikiem należy prowadzić wyłącznie korespondencję, a nie rozmawiać. Niestety, zaufanie musi być ograniczone.

rafal_26 napisał:
Chyba jest jakaś nieścisłość, bo komornik sam nalicza odsetki. Być może we wniosku o egzekucję nie było dotychczas mowy o odsetkach. Szczerze nei mam pojęcia o co biega komornikowi...

Ja wiem "o co biega komornikowi". Jeśli mogę, to wyjaśnię nieco później. Wnioskując o egzekucję wnosiłam również o odsetki.

skłonna100 napisał:
Czy twoja prośba o naliczanie odsetek była wyrażona na piśmie i wysłana listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, tudzież złożona w kancelarii za potwierdzeniem odbioru na kopii? Pewnie - nie, skoro komornik ci cokolwiek powiedział, a nie napisał.
Doświadczenie innych (jak i własne) uczy, że z komornikiem należy prowadzić wyłącznie korespondencję, a nie rozmawiać. Niestety, zaufanie musi być ograniczone.
Racja, zaufanie musi być ograniczone. Wszystko było złożone pisemnie (listownie) listem poleconym. Egzekucja została wszczęta i zakończyła się w czerwcu tego roku. Bez odsetek, mimo że wnosiłam o nie.

Co to znaczy egzekucja zakończyła się w czerwcu br ? Jakie pismo (ostatnie) dostałaś od komornika w tej sprawie? Jaki tytuł, umorzenie postępowania, czy informacja o stanie zadłużenia, czy cokolwiek? Co?
Czy jest nadal prowadzone postępowanie co do bieżących alimentów, czy tez postępowanie dotyczyło tylko zaległych?
Jak bardzo zaległych (ile czasu) i kiedy złożyłaś pismo do komornika w którym jest czarno na białym o naliczaniu odsetek ustawowych?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hmm..zgodnie z art. 797 kpc we wniosku egzekucyjnym należy wskazać świadczenie które ma być spełnione.
I teraz tak. Gdyby alimenty zaległe nadal istniały to komornik nie miałby problemów z zarejestrowaniem sprawy i wprowadzeniem odsetek od nich.. Resztę wyliczy system.
Natomiast w sytuacji gdy alimenty zaległe są spłacone a wierzyciel chce jedynie odsetek od nich...no to już jest problem.
Komornik nie ma wiedzy o spłacie kolejnych rat, a tym samym o datach od kiedy do kiedy naliczać ma odsetki.
A nawet gdyby mu przedłożyć takie informacje...to jest to dłubanina ręczna i masa liczenia. A to chyba rolą komornika nie jest - to wierzyciel zgodnie z 797 kpc wskazuje to świadczenie.
Tym samym informacja od komornika, że wierzyciel ma wyliczyć odsetki i wskazać kwotę komornikowi mnie osobiście nie dziwi.

Temat przenoszę na postępowanie egzekucyjne.

Powrót