Odsetki od ZUS

• Autor wątku Autor wątku jaziutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaziutek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Nie wiem jak liczyć odsetki od ZUS za nieprzekazane składki do OFE.
Mianowicie ZUS za nieprzekazane składki do 2002 roku nalicza odsetki ustawowe
Natomiast od 2003 roku są naliczane odsetki należne. Ogłaszane, co kwartał (mniej korzystne).
Jest zaległość z 2000 roku
Pytanie: :!:
Czy liczymy do obecnego dnia odsetki ustawowe. :?:
Czy liczymy do 2002 roku (włącznie) odsetki ustawowe, a od 2003 roku po dzień obecny odsetki należne (podawane co kwartał)
Byłbym wdzięczny za poradę gdyż ZUS za lata 1999-2003 roku zalega z 23 składkami.

A co do tego ma prawo pracy? Proszę pisać we właściwych działach.

To jest dział zabezpieczenia społeczne
Regulamin działu
Ubezpieczenia społeczne w ZUS, KRUS, emerytury, renty, zasiłki.
Sądziłem iż to jest odpowiedni dział i nadal tak sądzę.
Jeżeli nie to jako moderator chyba możesz przenieść do odpowiedniiego działu.
Pozdrawiam

[cytat="jaziutek":3lw5rxte]To jest dział zabezpieczenia społeczne
Regulamin działu
Ubezpieczenia społeczne w ZUS, KRUS, emerytury, renty, zasiłki.
Sądziłem iż to jest odpowiedni dział i nadal tak sądzę.
Jeżeli nie to jako moderator chyba możesz przenieść do odpowiedniiego działu.
Pozdrawiam[/cytat:3lw5rxte] Panie mądralo.
Swój post umieściłeś w dziale "prawo pracy, a do "zabezpieczeń społecznych" przeniosłem ja.

Przepraszam "Panie mądralo" nie zauważyłem.
Na innych forach często jest dopisywane "post przeniesiony lub przeniosłem poniewarz...."
Potrafię zrozumieć i przeprosić. (jestem na Pańskim podwórku i powinienem dostosować sie do Pańskich zasad)
Z poważaniem dla moderatora. :wow:

Do 2002 ustawowe, a od 2003 do dnia dzisiejszego należne :)

Slicznie dziękuję (a szkoda)

Jestem w trakcie liczenia i nasuwa mi się następne pytanie.
ZUS przekazując należność do OFE nie przekazuje całości, lecz część składki,
później drugą część. Traktuje to jako należność główną, a odsetki przekazuje znacznie później nawet po czterech latach. Gdyby ZUS przekazał najpierw odsetki to od głównej należności cały czas rosły by odsetki (uważam za bardziej sprawiedliwe). Wszystko polega na sposobie księgowania wpłat.
Pytanie:
Czy ZUS robi to zgodnie z prawem? Czy są jakieś zasady księgowania wpłat, co i w jakiej kolejności powinno być księgowane?

W pierwszej kolejności księguje się należność główną. Dopiero później oblicza się odsetki od kwot, które nie zostały przekazane w terminie.
Nie ma tutaj co gdybać, przecież ZUS jest winny należność główną, a nie odsetki :) oddaje najpierw dług, a dopiero otem płaci "karę".

Zapewne tak jest jak Morena napisała.
Mam konkretny przykład.
ZUS w lutym 2000 roku powinien przelać do OFE 120,30 zł. Dnia 31.05.2005 roku przelał 61,38 w tym 27,30 odsetek.
Nie rozumiem tego. Skoro w pierwszej kolejności przelewa należność główną to, dlaczego w tej części należności znalazły się odsetki. :?:

To była pierwsza wpłata części ze 120,30 zł?? Jeżeli tak to faktycznie dziwne.
Sprawdź, czy wcześniej nie były dokonywane wpłaty na konto tej składki. Ja miałam taką sytuację, że miałam źle oznaczone składki. Np. dwie składki za luty 2000, chociaż jedna z nich faktycznie dotyczyła marca. Takich chochlików miałam kilka :)
Wiem, połapanie się w tym zajmuje trochę:) Trzeba troszkę czasu i cierpliwości.

Jak do tej pory to była pierwsza wpłata i jedyna od ww. kwoty. Błedu w oznaczeniach składek nie dopatrzyłem się.
Na 38 wpłat 14 to takie przypadki jak opisałem. Jeszcze jeden z nich: należne grudzień 2000r 115,19 zł. Wpłacone 31.10.2007 roku 3,53 zł w tym odsetki 3,53 zł.

Napisz do ZUSu niech to wyjaśnią. Ciekawe jak z tego wybrną ?? Nie widzę sensu przekazywania odsetek skoro nie ma należności głównej. A swoja drogą ... ciekawe jak naliczyli odsetki, do kiedy je naliczyli?? Bo zasada jest jedna ... odsetki naliczam do dnia przekazania należności, a tutaj nie było przekazania należności .... :D

Pisałem pisma do ZUS o wyjaśnienie składek
Otrzymywałem odpowiedzi:
na moje pismo z 2002 roku-- po przetworzeniu korekt zostanie przekazane do OFE
na moje pismo z 2004 roku-- ZUS jest zobowiązany do dnia 31 grudnia 2007r dokonać
korekty (podane dzienniki ustaw) zamknęli mi buzie na 3 lata
na moje pismo z 2007 roku-- ZUS jest zobowiązany do dnia 25 listopada 2008 r dokonać
korekty (podane dzienniki ustaw).
(Cały czas chodzi o składki za lata 1999-2002)
Obecnie przygotowuję się do konkretnej rozmowy (korespondencji) i chcę wiedzieć co i jak.
W latach 1999- 2002 na 38 należnych składek poprawnych mam 15.
Pierwsze pismo będę mógł napisać w grudniu tego roku.
:beer:

[cytat="Morena":2qvv8soo]Napisz do ZUSu niech to wyjaśnią. Ciekawe jak z tego wybrną ?? Nie widzę sensu przekazywania odsetek skoro nie ma należności głównej. A swoja drogą ... ciekawe jak naliczyli odsetki, do kiedy je naliczyli?? Bo zasada jest jedna ... odsetki naliczam do dnia przekazania należności, a tutaj nie było przekazania należności .... :D[/cytat:2qvv8soo]
Powrócę jeszcze do należności głównej a odsetek.
Znalazłem w Kpc Art.1026 par 2[cytat:2qvv8soo]Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną[/cytat:2qvv8soo] Nie wiem czy to tylko dotyczy należności komorniczych czy zasadności naliczania. Moim zdaniem to jest najbardziej sprawiedliwe.
Odpowiem na cytat MORENA:
ZUS ma termin na przekazanie należności do OFE. Po przekroczeniu tego terminu na dzień wpłaty można i powinno się naliczyć należność główną+odsetki. Powstaje suma zobowiązanie od której odejmujemy wpłatę a pozostałą kwotę traktujemy jaką należność główną.
Czy mam rację :?:

O rany!
Ale czy w sprawie jest prowadzone postępowanie egzekucyjne?? No przecież nie.
Jak na razie ZUS spłaca należność w ratach. Polecam Księgę Trzecią Kodeksu Cywilnego, a zwłaszcza :
Art. 358[1]. § 1. Jeżeli przedmiotem zobowiązania od chwili jego powstania jest suma pieniężna, spełnienie świadczenia następuje przez zapłatę sumy nominalnej, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Powrót