G
gorillek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
Mam pytanie. Otrzymałem od komornika sądowego zajęcie egzekucyjne. Nakaz zapłaty był w 2011 roku, zaopatrzony był w klauzule wykonalności tego samego roku. Ale do komornika sprawę oddano dopiero teraz a przynajmniej nic nie wiem żeby wcześniej jakaś egzekucja była. Obecny komornik nie umiał mi tego powiedzieć. Niestety w 2011 człowiek był młody i głupi i z należności głównej 700 zł zrobiło się ponad 2 tysiące bo doszły odsetki oraz wiadomo koszty komornika itd. Oczywiście nie chce się uchylać od zapłaty ale czy mam szanse jakoś obronić się przed tymi odsetkami które w chwili obecnej przekroczyły sumę należności głównej ? Skontaktowałem się z wierzycielem ale delkikatnie mówiąc wyśmiał mnie i powiedział mi że po tylku latach to nie będzie żadnej ugody on nich i mam się dogadać z komornikiem... Rozumiem że to są odsetki które biegną od 2011 roku od momentu wydania nakazu zapłaty. Czytałem tu na forum że odsetki przedawniają sie po 3 latach, a się coś z tym zrobić czy niestety muszę zacisnąć zęby i spłacać komornika wszystko jak wg wezwania.