Odsetki, windykacja, kredyt umorzony w BIK

• Autor wątku Autor wątku Dobry_dzien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dobry_dzien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Pozdrawiam wszystkich, którzy mają problemy finansowe oraz tych co te problemy rozwiązują ;-)

Moja historia rozpoczyna się w roku 2008, kiedy wziąłem kredyt, a problemy gdy 2010r przestałem spłacać kredyt oraz 2 karty kredytowe. Nastąpiła egzekucja komornicza. Komornik coś ściągnął z pensji, później strata pracy i tak o to historia się ciągnie do dzisiaj.

Zobowiązania wynikające z kart kredytowych ( po nieudanej egzekucji -wg BIK ) zostały sprzedane w roku 2010 (oceniam to po wpisie w BIK- status "odzyskany").

Zaległości w momencie sprzedaży wynosiły ok.3 000zł i 10 000zł.
Jako, że upłynęło 5 lat od zaspokojenia roszczeń banku czy mogę domagać się wykreślenia wpisu z BIK?
Jak wyliczyć odsetki na dzień dzisiejszy od tych kwot? Dla uproszczenia przyjmijmy, że dług został odzyskany przez bank w dniu 1.01.2010.

Druga część- Status umorzony kredyt w BIK. Kwota ok.20 000zł. W roku 2010- nieudana egzekucja. W lipcu 2011 w BIK pojawił się status umorzony. Wierzycielem jest BZWBK.
I co zrobić teraz? Jak wyliczyć wysokość długu z odsetkami? Czy bankowi przysługują odsetki jako, że minęły 3 lata? Czy jest sens to spłacać, wiem że kredytu już nie wezmę? Czy lepiej się dogadać? Do kiedy bank ma czas aby to wyegzekwować lub sprzedać ten dług uwzględniając przedawnienie? Jako, że jest umorzony to wyczytałem , że wrzucił go w straty- czy to prawda?

Czy jest szansa, że dogadam się z firmami windykacyjnymi, że spłacę im jednorazowo 50% całej sumy a z bankiem, że spłacę im 50% kwoty 20 000 zł jako, że został umorzony? Czy ten plan ma szanse na realizację?

Gdzie mogę sprawdzić zadłużenie za prowadzenie konta w innych bankach?
(Brak informacji o tym w BIK, KRD, BIG oraz Erif).

Będę wdzięczny za pomoc. Proszę o w miarę sprawdzone wiadomości.

Napiszę, że nie szukam pożyczek pozabankowych - na priv proszę o oferty jeśli ktoś chciałby się zająć mają sprawą odpłatnie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Jeśli nie było nakazów zapłaty, a tylko BTE - to roszczenia są przedawnione. Chyba że fundusze co to kupiły, zdążyły z pozwem na inny adres i nic o tym nie wiesz...
Dodatkowo z dat wynika, że już są niewidoczne w BIK (dokładniej, to ten BZWBK zniknie w lipcu br.). Tzn. widoczne dla ciebie w części statystycznej, banki w zapytaniach tego już nie widzą.

Amelia,

b. dziękuję za odpowiedzieć.

Gdzie mogę teraz sprawdzić czy był to BTE czy nakaz?
Jeden z funduszy na pewno działał. I rozmawiam obecnie z nimi. Ile powinna wynosił całość zobowiązania na dzień dzisiejszy, jeśli kwota na początku roku 2010 wynosiła ok.10 000zł?

Jeśli w drugim przypadku było tylko BTE, to czy firma windykująca może zgłosić się do sądu po nakaz zapłaty (i dalej komornika)? A ja w konsekwencji dopiero zgłoszę przedawnienie roszczenia? Jest jakiś termin w którym będę zobowiązany do tego, żeby nie stracić takiej możliwości? Czy mogę zrobić to w dowolnym momencie?
Co zrobić jeśli ciągle wysyłają mi pisma? Czy warto napisać do firm z prośbą o przedstawienie dokumentów, którymi dysponują? Czy mają taki obowiązek czy takim zachowaniem mogę strzelić sobie w kolano?

Nadmienię, że przedwczoraj udałem się po BIK, a w nim cały czas widnieją informacje w sprawie odzyskania obu "zobowiązań" przez bank, mimo że upłynęło 5 lat.

W sprawie kredytu...
Czy jest taka możliwość, że mimo sprzedaży zobowiązania (odzyskania) przez BZWBK zapomniało wysłać informację do BIK o zmianie statusu oraz druga opcja, czy w międzyczasie gdy mogło dojść do ponownego BTE lub nakazu - informacje nie zostały wysłane do BIK?
Czy kredyty o "statusie umorzony" także ulegają wykreśleniu z części głównej w ciągu 5 lat?
Czy powinienem zwrócić się do BZWBK celem wyjaśnienia tych 3 sytuacji (bo 2 zostały odzyskane, a jedna umorzona)?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
BTE dotyczył tylko banków i może mieć wpływ na przedawnienie.

Fundusze muszą wystąpić o własny nakaz zapłaty.

Dobry_dzien napisał:
Gdzie mogę teraz sprawdzić czy był to BTE czy nakaz?
W banku, u komornika
Dobry_dzien napisał:
Jeden z funduszy na pewno działał. I rozmawiam obecnie z nimi. Ile powinna wynosił całość zobowiązania na dzień dzisiejszy, jeśli kwota na początku roku 2010 wynosiła ok.10 000zł?
Co to znaczy że fundusz działał?
Kwota? Hmmmm to jak na targu w Egipcie - oni swoje, ty swoje :)
Dobry_dzien napisał:
Jeśli w drugim przypadku było tylko BTE, to czy firma windykująca może zgłosić się do sądu po nakaz zapłaty (i dalej komornika)?
Do sądu - zawsze. Ty podnosisz zarzut przedawnienia i po temacie
Dobry_dzien napisał:
Co zrobić jeśli ciągle wysyłają mi pisma? Czy warto napisać do firm z prośbą o przedstawienie dokumentów, którymi dysponują?
Zbieraj makulaturę, masz podpałkę na grilla :)
Pisać nie ma sensu, po co się ujawniać że "klient awanturujący się"?
Dobry_dzien napisał:
Nadmienię, że przedwczoraj udałem się po BIK, a w nim cały czas widnieją informacje w sprawie odzyskania obu "zobowiązań" przez bank, mimo że upłynęło 5 lat.
W jednym nie upłynęło
Dobry_dzien napisał:
Czy jest taka możliwość, że mimo sprzedaży zobowiązania (odzyskania) przez BZWBK zapomniało wysłać informację do BIK o zmianie statusu oraz druga opcja, czy w międzyczasie gdy mogło dojść do ponownego BTE lub nakazu - informacje nie zostały wysłane do BIK?
Czy kredyty o "statusie umorzony" także ulegają wykreśleniu z części głównej w ciągu 5 lat?
Czy powinienem zwrócić się do BZWBK celem wyjaśnienia tych 3 sytuacji (bo 2 zostały odzyskane, a jedna umorzona)?
Sprawdź jak minie w dacie 5 lat i ewentualnie interweniuj, jeśli będzie taka potrzeba

Powrót