Odsetki ztm

• Autor wątku Autor wątku Toja33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Toja33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam problem
Chciałabym wysłać pismo do ztm o anulowanie odsetek , ponieważ nie pracuje a nie chce czekać kolejne lata na przedawnienie , bo to tylko pogorszy sytuacje i doda kolejne koszta. Wole chyba się dogadać .
Mam do zapłacenia całkiem sporo mandatów za okres 7 lat ( za 3 lata to będę mieć komornika a tego chce uniknąć ) wiec moje pytanie brzmi
- co pismo powinno zawierać
- skąd dowiem sie ile odsetek zostało naliczonych do danej sprawy , bo pism nie odbieralam ze względu na inny adres zamieszkania ( wyjechałam na studia i juz zostałam ) a rodzice nie odbierali mojej korespondencji .
- jak mam to udokumentować
I najważniejsze czy jest szansa ze odsetki żył mi umozy i rozlozy na raty .
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ

Pisałam ostatnio do ztm zeby uzyskać info ile tego jest ( zalamka) i nie jestem w stanie tego zapłacić .
Prosze o jakieś info odnośnie tego, jak ułożyć odsetki i postępowanie egzekucyjne a spłacić same mandaty.

Ostatnia edycja:
Ustal które sprawy mają nakazy zapłaty, a które nie

Zatem jeśli jakaś sprawa jest przedawniona, to podnieś zarzut przedawnienia w razie pozwu.
W sprawach z nakazami po prostu poinformuj, że odsetki starsze niż 3 lata są przedawnione i w razie próby ich dochodzenia, wniesiesz powództwo opozycyjne z art. 840 k.p.c.

Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem
Mam nakaz zapłaty wydany 5 lat temu ( sprawdzam jeszcze czy sprawa poszła do sadu przed przedawnieniem, czy juz po ) ale bez klauzury wykonalności , czyli minęło więcej niż 3 lata , to odsetki sie przedawnily?
Dobrze rozumiem ?

amelia2013 napisał:
Zatem jeśli jakaś sprawa jest przedawniona, to podnieś zarzut przedawnienia w razie pozwu.
W sprawach z nakazami po prostu poinformuj, że odsetki starsze niż 3 lata są przedawnione i w razie próby ich dochodzenia, wniesiesz powództwo opozycyjne z art. 840 k.p.c.
Czyli jeśli mam nakaz zapłaty wydany 5 lat temu , bez klauzury wykonalności to pisze pismo do ztm o tym, ze odsetki sa przedawnione i muszą mi je umozyc?
Dobrze zrozumiałam?

Nie do końca. Należą się odsetki za 3 lata wstecz. Za te dwa najstarsze lata już się przedawniły

amelia2013 napisał:
Nie do końca. Należą się odsetki za 3 lata wstecz. Za te dwa najstarsze lata już się przedawniły
To i tak jest pocieszające. Dzieki

amelia2013 napisał:
A pismo mogę wyslac kiedy chce , bo sprawa wyglada tak, jak napisze pismo o umorzenie odsetek na podstawie tego co mi napisałaś to przyznam się do długu , a okres 10 lat id nakazu zapłaty mija za pare miesięcy . Wiec póki co , odpowiadając na poprzednie pismo i pi otrzymaniu od nich odpowiedzi ze orzeczenia sie po 10 latach siedzę cicho , bo znowu zacznie sie wszystko od nowa.

Toja33 napisał:
A pismo mogę wyslac kiedy chce , bo sprawa wyglada tak, jak napisze pismo o umorzenie odsetek na podstawie tego co mi napisałaś to przyznam się do długu , a okres 10 lat id nakazu zapłaty mija za pare miesięcy . Wiec póki co , odpowiadając na poprzednie pismo i pi otrzymaniu od nich odpowiedzi ze orzeczenia sie po 10 latach siedzę cicho , bo znowu zacznie sie wszystko od nowa.
Ze przedawania sie po 10 latach, przepraszam za błędy , pisze szybko z nerwów .

Toja33 napisał:

Jak sami sie odezwa to napisze , chyba nie ma co wychodzić na przód .

Powrót