Odsetki

• Autor wątku Autor wątku adr19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adr19

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Witam. Czy odsetki od długu za alimenty są naliczane od momentu złożenia sprawy do Komornika czy od 1 dnia powstania zaległości?

od pierwszego dnia, ale to zalezy tez od tego jak sformulujesz wniosek egzekucyjny

tzn. niby we wniosku który składała moja mam nie było wzmianki o odsetkach. odsetki zostały naliczone na mój wniosek (jestem pełnoletni), który złożyłem 2 miesiące temu. ale we wniosku wpisałem o naliczenie odsetek od początku.

karol bartosz napisał:
od pierwszego dnia, ale to zalezy tez od tego jak sformulujesz wniosek egzekucyjny
hymm,..
Komornik egzekwuje to co ma napisane w tytule wykonawczym (wyrok z klauzulą)

Komornik egzekwuje to co ma napisane w tytule wykonawczym (wyrok z klauzulą)
racja, ale w przypadku alimentów wyrok stwierdza np.: zasądza alimenty w kwocie x płatne do dnia 10-go każdego miesiąca

kiedy termin płatności minie to sprawę można skierować do komornika i od wniosku egzekucyjnego zależy w jakim zakresie zaległość będzie egzekwowana - przecież można wnioskować o egzekucję całościową, częściową, z odsetkami, czy bez

Klauzula wykonalności to 05.07.1993r. Czyli do 10.07.1993 jest termin zapłaty a od 11.07.1993 już odsetki?

adr19 napisał:
i jakie przedawnienia?

Art137KRiORosczenia o swiadczenia alimentacyjne przedawniaja sie z uplywem lat trzech.

Zatem jesli sprawa nie byla zglososzona do komornika w 1993r to mozna domagac sie zaleglosci tylko z trzech lat poprzedzajacych zgloszenie do komornika.

mozna domagac sie zaleglosci tylko z trzech lat poprzedzajacych zgloszenie do komornika.
nieprawda, można domagać się całości - z tym, że trzeba liczyć się z tym, że ktoś czujny może podnieść zarzut przedawnienia

upływ terminu przedawnienia nie powoduje przecież niemożliwości dochodzenia wierzytelności

rozumiem. sprawa została zgłoszona do Komornika dokładnie 27.08.1993 roku. A wykonalność wyroku jest z dnia 5.07.1993 roku. Więc w moim przypadku odsetki się nie przedawniają?

robinsonik napisał:
Art137KRiORosczenia o swiadczenia alimentacyjne przedawniaja sie z uplywem lat trzech.

Zatem jesli sprawa nie byla zglososzona do komornika w 1993r to mozna domagac sie zaleglosci tylko z trzech lat poprzedzajacych zgloszenie do komornika.

Oj, oj, orzecznictwa czytanie chyba nie boli. Następnym razem, zanim zaczniesz dyskusję, poczytaj...

Więc i masz odpowiedź.

3 lata, pod warunkiem, że dziecko było pełnoletnie i nieubezwłasnowolnione częściowo, lub tatuś był pozbawiony władzy rodzicielskiej. We wszystkich innych sprawach 3 lata od osiągnięcia pełnoletności, pod warunkiem, że nie nastąpiła w międzyczasie przerwa biegu terminu przedawnienia. Powyższe nie wynika z art., tylko z zasady prawnej sądu najwyższego!!!

czyli reasumując w moim przypadku alimenty zaległe się nie przedawniają, bo sprawa została zgłoszona do Komornika już po miesiącu od ich zasądzenia?

Jeśli komornik nie umorzył egzekucji, nie było bezczynności wierzyciela (czyli podstawy do umorzenia po roku), nic się przedawnić nie mogło.

Egzekucja jest prowadzona nieprzerwanie od 27.08.93 r., bezczynności wierzyciela nie było, żadnych przerw ani nic podobnego. Jedyne pisma jakie dostawała moja mama od Komornika to informacje o bezskuteczności egzekucji z powodu braku zatrudnienia ojca (pracował na czarno przez długi okres - ok. 15 lat).

Czy Ty przypadkiem nie chcesz zmienić komornika? Jaki wniosek i do kogo złożyłeś?

Powrót