Odsetki

• Autor wątku Autor wątku adr19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak nie masz tego w wyroku, to jak najbardziej zasadne, tym bardziej, że teraz prawie standardowo są zasądzane odsetki.

Miałem w każdym wyroku ale Komornik stwierdził, że trzeba złożyć osobny wniosek o odsetki.

Jak w wyroku masz napisane coś takiego (podobnie) ..płatne do 10-go każdego miesiąca z ustawowymi odsetkami w razie zwłoki w płatności którejkolwiek z rat.... to komornik wpuszcza Cię w maliny. Ma wszystkie dokumenty do egzekucji którą musi egzekwować.

Tak w każdym wyroku jest takie zdanie. Jednak on stwierdził, że gdy moja mam składała wniosek do komornika w 93r. to nie zaznaczyła że mają być naliczane odsetki.

Jak Twoja mama składała jakikolwiek wniosek do komornika to musiała dać mu oryginalny wyrok z klauzulą wykonalności ! A jak tam pisze o odsetkach, to komornik bez łaski ma to respektować. Sugeruję napisanie do komornika za potwierdzeniem odbioru pisma. Potem masz możliwość napisania do Sądu, ale skargi na czynności komornika (niestety 100zł opłaty). A swoją drogą oblicz dla siebie należne odsetki, bo chyba w tym jest problem.

odsetki obliczyłem, ale nie wiem czy są dobrze obliczone.

Przy rzetelnie prowadzonych aktach, pan komornik powinien mieć to na bieżąco (zapewne ma specjalne oprogramowanie kancelarii komorniczej). Różnice mogą być w przepływach; data egzekucji (np.wpłata)->data przelewu -> data otrzymania przez Ciebie. Przy egzekucji z 18 lat, różnica 5 czy 10 dni może zrobić niezłą sumkę, bo odsetki ustawowe dochodziły do 30%.

manle napisał:
Jak Twoja mama składała jakikolwiek wniosek do komornika to musiała dać mu oryginalny wyrok z klauzulą wykonalności ! A jak tam pisze o odsetkach, to komornik bez łaski ma to respektować. Sugeruję napisanie do komornika za potwierdzeniem odbioru pisma.
Komornik oczywiście nikomu żadnej łaski nie robi i ma obowiązek egzekwować należności zgodnie z treścia tytułu wykonawczego, ale w zakresie w jakim wnosi o to wierzyciel. Jeżeli więc wierzycielka (a raczej przedstawiciel ustawowy wierzyciela) nie wniosła o egzekwowanie odsetek, to komornik nie tylko nie musi, ale ma prawa ich naliczać i egzekwować. Nie ma się zatem czemu dziwić, że skoro wierzyciel chce dochodzić tych należności, musi złożyć komornikowi stosowny wniosek.
Komornik z regóły nie ma problemów z obliczeniem wyskokości należnych odsetek.

Lokato, jakbyśmy nie wiedzieli "z urzedu" o komornikach, którzy sami rozpoznają przedawnienie z urzędu...

Cóż, różne rzeczy czasami się zadrzają, ale nie róbmy z patologii reguły ;). Ja osobiście, już od dawna, o takich praktykach nie słyszałam. Kaganek oświaty więc już chyba roztacza coraz szersze światło ;)

Dzięki "młodemu" pokoleniu.

Ja natomiast cały czas słyszę od kolegów z wydziału egzekucyjnego...

A mógłby ktoś sprawdzić arkusz kalkulacyjny, w którym obliczyłem odsetki?

adr19; nie licz na to. Nawet jak ktoś ci to sprawdzi non profit to nie masz pewności że jest lepsze z matmy od ciebie. Kancelarie komornicze nie działają charytaywnie.

lokata; zgadzam się z Twoją opinią. W tym temacie jest jednak inny problem. Komornik nie chce przyjąć rozszerzenia egzekucji na podstawie posiadanego, nieprzedawnionego wyroku odsyłając alimentowanego do Sądu.
I co ma adr19napisać ? ...Wysoki Sądzie proszę orzec to samo co 18 lat temu. ...? Niemniej Sąd będzie oczekiwał konkretnej kwoty sporu czyli wyliczonych odsetek.
Absurdem tego była by sytuacja, że sąd jednak wydał taki wyrok, nadał klauzulę a alimentowany poszedł z nim do innego komornika.

adr19 napisał:
A mógłby ktoś sprawdzić arkusz kalkulacyjny, w którym obliczyłem odsetki?
Może i mógłby gdyby miał wszystkie potrzebne do tego dane i informacje.

manle napisał:
W tym temacie jest jednak inny problem. Komornik nie chce przyjąć rozszerzenia egzekucji na podstawie posiadanego, nieprzedawnionego wyroku odsyłając alimentowanego do Sądu.
A z czego wynika to twierdzenie, bo albo ja którąś z wypowiedzi adr19 przeoczyłam, albo on nic o tym nie wspomina?

Mam jeszcze pytanie. Dlaczego w każdym wyroku (pozew np. złożony w kwietniu) a wyrok wydany 11.06.2008 r. jest napisane "podwyższa alimenty do kwoty x z dniem 19.02.2008: jeśli klauza wykonalności jest z dnia 11.06.2008?

Czyli alimenty a raczej dług powinien być naliczany (w podwyższonych kwotach) od tej podanej daty czy od wykonalności?

Ostatnia edycja:
Klauzula wykonalności nie ma nic wspólnego z wykonalnością w rozumieniu potocznym.

Odsetki, podwyższenie określa się w WYROKU, a klauzula jest tylko po to, gdy ktoś nie chce dobrowolnie płacić.

Zresztą NIE MOŻE być klauzuli przed wyrokiem!!

Coś Ci się chyba pomyliło...

Po prostu nie znam się na tym tak dobrze. Czyli jak w wyroku jest napisane "podwyższa alimenty od 19.02.2008 r." (wyrok z czerwca 2008) to Komornik powinien skorygować dług i za marzec, kwiecień, maj, czerwiec doliczyć wyrównanie, tak?

Powrót