M
manle
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 90
Jak nie masz tego w wyroku, to jak najbardziej zasadne, tym bardziej, że teraz prawie standardowo są zasądzane odsetki.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Komornik oczywiście nikomu żadnej łaski nie robi i ma obowiązek egzekwować należności zgodnie z treścia tytułu wykonawczego, ale w zakresie w jakim wnosi o to wierzyciel. Jeżeli więc wierzycielka (a raczej przedstawiciel ustawowy wierzyciela) nie wniosła o egzekwowanie odsetek, to komornik nie tylko nie musi, ale ma prawa ich naliczać i egzekwować. Nie ma się zatem czemu dziwić, że skoro wierzyciel chce dochodzić tych należności, musi złożyć komornikowi stosowny wniosek.manle napisał:Jak Twoja mama składała jakikolwiek wniosek do komornika to musiała dać mu oryginalny wyrok z klauzulą wykonalności ! A jak tam pisze o odsetkach, to komornik bez łaski ma to respektować. Sugeruję napisanie do komornika za potwierdzeniem odbioru pisma.
Może i mógłby gdyby miał wszystkie potrzebne do tego dane i informacje.adr19 napisał:A mógłby ktoś sprawdzić arkusz kalkulacyjny, w którym obliczyłem odsetki?
A z czego wynika to twierdzenie, bo albo ja którąś z wypowiedzi adr19 przeoczyłam, albo on nic o tym nie wspomina?manle napisał:W tym temacie jest jednak inny problem. Komornik nie chce przyjąć rozszerzenia egzekucji na podstawie posiadanego, nieprzedawnionego wyroku odsyłając alimentowanego do Sądu.