odsetki

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
czy odsetki od kwoty zasądzonej sądownie przedawniają się po upływie 3 lat po ukończeniu egzekucji komorniczej czy w trakcie jej trwania np jezeli obecnie mija już 5 lat jej prowadzenia to część tych odsetek jest juz przedawniona?

czyli jak w koncu np po 5 latach umorzy postepowanie komornik to dopiero po kolejnych 3 latach cos sie przedawni?
bo nie bardzo wiem jak to liczyc

wyrok nakazowy wydany w sierpniu 2010
wszczęcie egzekucji 20 października 2010
do dzisiaj egzekucja trwa i nie ściągnięto ani grosza
chodzi mi o to gdybym chciała spłacać to czy coś zmniejszą się odsetki bo wierzyciel na nic sie nie godzi

ale pytam o umorzenie odsetek. na to nie potrzebuje zgody

asiunianr napisał:
ale pytam o umorzenie odsetek. na to nie potrzebuje zgody
Co Ty mówisz? Oczywiście, że potrzebujesz zgody na umorzenie czegokolwiek. Nic tu się nie przedawni. Nie cwaniakuj, tylko szybciutko spłacaj. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe narosną odsetki.

chyba co ty mówisz
odstetki po 3 latach się przedawniają. Wnosi się pozew do sądu. A co do spłaty skoro tak łatwo ci mówić to daj te pieniądze jak masz bo ja nie mam

asiunianr napisał:
odstetki po 3 latach się przedawniają
Przedawniają, nie "umarzają". Różnica jak pomiędzy krzesłem, a krzesłem elektrycznym. Myśl więc.
asiunianr napisał:
Wnosi się pozew do sądu.
Mnie nie ucz. Znam art. 840 kpc.
W Twojej sprawie już otrzymałaś wyjaśnienie. Odsetki nie są przedawnione i się nie przedawnią (trwa egzekucja).
asiunianr napisał:
daj te pieniądze jak masz
Na Boga, dlaczego ja? Nie ja pożyczyłem i nie ja wydałem.

za bardzo pyskaty jesteś.
czy jest gdzieś napisane że cokolwiek pożyczyłam?
a skoro masz głupie rady zapłać to daj
nie znasz sprawy a klepiesz co popadnie

następna mądra się znalazła a nie myli prawo podatkowe z ustawą o drogach publicznych.
Łatwo jest kogoś osądzać. Skoro ma komornika to na pewno jest winny i musi płacić.

asiunianr napisał:
następna mądra się znalazła a nie myli prawo podatkowe z ustawą o drogach publicznych.
Łatwo jest kogoś osądzać. Skoro ma komornika to na pewno jest winny i musi płacić.
Jeszcze raz zapytam, czego Ty chcesz? Pytałaś czy w Twojej sprawie są przedawnione odsetki. Nie są. Nie zależy to ani ode mnie, ani od koleżanki Amelii.

asiunianr napisał:
I złodziej! I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!! :D
asiunianr napisał:
Skoro ma komornika to na pewno jest winny
asiunianr napisał:
Jak chyba zauważyłaś, nie mylę działów prawa a po prostu pomyliły mi się wątki. Ty zaś nie odróżniasz instytucji winy w prawie karnym od zasadności powództwa w cywilnym. Zatem ci wyjaśnię iż w postępowaniu cywilnym sąd nie orzeka o winie pozwanego, lecz czy żądanie pozwu jest zasadne.

I dodatkowo, z dobrego serca coś ci powiem, a nuż się przyda: twoje odsetki nie są przedawnione, ale... Ale mogą się przedawnić jeśli wierzyciel umorzy egzekucję na wniosek, bądź egzekucja umorzy się na podst. art. 823 k.p.c.

Ostatnia edycja:
Powrót