odsiadka prosto ze sprawy, czy...?

• Autor wątku Autor wątku mischu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mischu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Za tydzień mam posiedzenie Wydziału Wykonywania Orzeczeń, którego przedmiotem będzie zarządzenie wykonanie kary zastępczej 25 dni pozbawienia wolności. Nie zapłaciłem grzywny, bo nie miałem kasy. Będę miał, ale dopiera za ok. miesiąc. W związku z powyższym, czy możliwym jest, by sąd nie zamykał mnie od razu po posiedzeniu, tak bym mógł uregulować zaległości i anulować postanowienie? Czy w ogóle sądy w takich sytuacjach zamykają od razu prosto z sali, czy dawają termin stawienia się do więzienia?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Nie zostaniesz pozbawiony wolności zaraz po posiedzeniu, nawet jeśli sąd zarządzi karę zastępczą.
Na tym posiedzeniu, możesz wnosić o nie zarządzanie zastępczej kary pozbawienia wolności i o rozłożonie grzywny na raty, albo zamianę na pracę społecznie użyteczną. Dobrze byłoby, abyś już na posiedzeniu stawił się z dowodem wpłaty na poczet choćby części z orzeczonej kwoty kary grzywny.
Czy w sprawie grzywny była wszczęta egzekucja komornicza?

Tak, była. Pamiętam że pierwsza sprawa/posiedzenie dotyczące sposobu uregulowania grzywny odbyło się 1,5 roku temu i postanowiono, że zapłacić mam 20 miesięcznych rat po 100zł. Niestety do tego postanowienia ustosunkowałem się się .. zaledwie 2 razy, czyli zapłaciłem 200zł.. życie...
Ironią jest to, że za 4 tyg. rzeczywiście będę miał całą gotówkę, ale czy nie będzie już za późno?

Powrót