Odsprzedanie oryginalnych płyt CD i ponowne wykorzystanie.

• Autor wątku Autor wątku maniek212223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek212223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, mam pytanie.
Posiadam oryginalne płyty z klubów płytowych takich jak "Dee Jay Mix Club" i "Dj Promotion". Zakupiłem je za nie małe pieniądze wraz z certyfikatami, które to pozwalają na odtwarzanie tychże płyt w miejscach publicznych. Z mojego rozumowania wynika, iż zakupiłem je włącznie z prawami autorskimi to są one moją własnością i mogę robić z nimi co chce. Jak wygląda sprawa w przypadku gdy chciałbym sprzedać te płyty? Czy potencjalny kupiec będzie mógł nadal z nich korzystać i odtwarzać je publicznie? Wspomniane kluby płytowe twierdzą, że certyfikaty są na dane nazwisko i tylko pierwszy właściciel ma do nich pawo publicznego odtwarzania. Czy to jest zgodne z prawem? Proszę o pomoc. Dziękuję za odpowiedź.

maniek212223 napisał:
... iż zakupiłem je włącznie z prawami autorskimi to są one moją własnością i mogę robić z nimi co chce. ...
Nie, nabyłeś razem z egzemplarzami utworów konkretną licencję na korzystanie z nich. Licencja może być przypisana do egzemplarzy a nie konkretnego nabywcy zatem sprzedając owe egzemplarze tracisz prawa wynikające z licencji.
maniek212223 napisał:
... Wspomniane kluby płytowe twierdzą, że certyfikaty są na dane nazwisko i tylko pierwszy właściciel ma do nich prawo publicznego odtwarzania. ...
Jeśli jest taka treść licencji to faktycznie nie możesz jej przenosić na inna osobę. W takim przypadku nowy nabywca egzemplarzy nie uzyskuje praw wynikających z licencji.

Ostatnia edycja:
Powrót