Odsprzedaż bu

• Autor wątku Autor wątku yonatan1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yonatan1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pewien problem, ponieważ chcę odsprzedawać ubrania o względnie wysokiej wartości, na zasadzie: kupuje taniej - sprzedaję drożej. Mam 17 lat, więc nie mogę sam założyć działalności gospodarczej. W takim wypadku, jeżeli nie będę przekraczał przychodu 1400 zł miesięcznie, będę od tego odliczał co miesiąc podatek, a na koniec roku wypełniał PIT, to wszystko będzie zgodnie z prawem? Jeżeli tak, to w jaki sposób obliczyć i zapłacić podatek od miesięcznego przychodu? I czy jest jakaś możliwość, aby płacić podatek od dochodu, a nie od przychodu? W tym konkretnym przypadku dochód potrafi stanowić nawet tylko połowę przychodu, np. kupując obuwie za 500 zł i sprzedając je za 1000 zł. Oczywiście wszystkie sprzedawane ubrania są pozyskiwane w pełni legalnie, oraz są oryginalne, ponieważ działa to na zasadzie zwiększonego popytu na dany produkt po premierze. Z góry dziękuję za pomoc, jeżeli uda się uzyskać odpowiedź na całe moje zagadnienie, to będzie to naprawdę wartościową dla mnie informacją :)
Pozdrawiam serdecznie

Powrót