Odsprzedaż gier- wątpilwość

• Autor wątku Autor wątku meloonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meloonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie. To mój pierwszy post tutaj więc wybaczcie niedociągnięcia.
Przechodzę odrazu do sedna sprawy.
Ostatnio w empiku kupiłem grę na PS3 ( jestem zapalonym graczem od 18 lat :P ). Przeglądam książeczkę od niej i dostrzegam ciekawy zapis (cytuje)
"Wyłącznie do użytku domowego: użytkowanie niniejszego oprogramowania jest dozwolone wyłącznie na autoryzowanych systemach PS3. Zabranie się nieautoryzowanego udostępniania lub rozpowszechniania produktu, bądź doewolnego znaku towarowego lub elementu chronionego prawem autorskim stanowiącego część tego produktu.Pełne prawa dot. użytkowanie produtku można znaleźć na stornie eu.playstation.com/legal... ( I teraz najważniejsza część o którą mi chodzi) ZABRANIA SIĘ ODSPRZEDAŻY I WYNAJMU PRODUKTU, CHYBA ŻE SCEE WYRAZI NA TO ZGODĘ"
Czy to znaczy że po przejściu takowej gry nie mogę jej odsprzedać np. na allegro ? Przecież jak ją legalnie kupiłem i jest ona orginalna to jest moją własnościa i mogę jąodsprzedac prawda ?
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Marcin

Może Pan, następuje wyczerpania prawa na podstawie art. 51 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zapisy licencji nie zgodne z ustawą nie mają mocy prawnej.

"Twórcy i jego spadkobiercom przysługuje prawo do wynagrodzenia w wysokości 5% ceny dokonanych zawodowo odsprzedaży oryginalnych egzemplarzy utworu plastycznego oraz rękopisów utworów literackich i muzycznych. Do zapłaty tego wynagrodzenia jest obowiązany sprzedawca, a gdy działa na rzecz osoby trzeciej, odpowiada z nią solidarnie."

Czyli muszę coś zapłacic autorowi gry ?

gra na PS3 jest utworem plastycznym albo rękopisem utworów literackich lub muzycznych? Pierwsze słysze...

Racja... :)
Czyli mogę swobodnie sprzedawać gry i nie martwic się konsekwencjami prawnymi ?

Tak. Oczywiście te legalnie zakupione i legalnie wyprodukowane (nie gdzieś w domowym zaciszu).

[cytat="meloonek":fpdd17sx]"Twórcy i jego spadkobiercom przysługuje prawo do wynagrodzenia w wysokości 5% ceny dokonanych zawodowo odsprzedaży ....".[/cytat:fpdd17sx]
Proszę zwrócić również uwagę na słowo "zawodowo"

Ok a taka sama sytuacja jest z filmami książkami itd ?

Powrót