Odsprzedaż legalnych płyt filmowych -problem?

• Autor wątku Autor wątku Adim K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adim K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Ostatnio kupiłem od osoby fizycznej na allegro orginalny nowy film...

Problem w tym iż na płycie widnieje następujący text:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane kopiowanie,wypozyczanie, wymiana, odsprzedaż, wynajem leasing, wykorzystywanie do pokazów publicznych, nadawanie telewizyjne całości lub fragmentu treści tej płyty jest zabronione.

I wszystko było by dobrze gdyby nie to zanaczone powyżej słowo: odsprzedaż

Jak to rozumnieć?? Czym jest auroyzowana odsprzedaż?? a czym nie??

Dodam jeszcze że mój zakup na allegro miał charakter przeznaczenie do użytku osobistego, nie zaś handlowego!!!

Czy więc złamane zostało prawo??

Te zapisy na płytach dvd są po części niezgodne z polskim prawem, w sprawę tę zaangażował się już nawet UOKiK.
Na własny, osobisty użytek dozwolone jest:
- kopiowanie,
- wypożyczanie (rodzinie, przyjaciołom, kolegom - poza ten krąg wychodzić nie powinno się).

Odsprzedaż także jest legalna i dozwolona, ponieważ prawa ulegają wyczerpaniu. Nie będę się tutaj rozpisywał o co chodzi z tym wyczerpaniem, wystarczy, że masz pełne prawo do odsprzedania oryginalnej płyty CD, DVD czy każdej innej (pewne wyjątki moga dotyczyć programów komputerowych, ale to już inna bajka).

No ale nie do końca rozumniem co oznaczają te prawa wyczerpania...

no ale tak na chłopski rozum wydaje mi się że to nie normalne aby nie można odsprzedawać zakupionego towaru!!?? (wyłączając już stąd wspomianą specyfikę programów komputerowych)

Może jakś akt prawny czy szerszę interpretację mógłbym poprosić??

Wyczerpanie prawa autorskiego (art. 51) odnosi się do wprowadzonego do obrotu egzemplarza utworu. Dalsza cyrkulacja takim egzemplarzem nie jest poddana kontroli autora w zakresie sprzedaży, użyczenia - oczywiscie nie odnosi się to do rozpowszechniania, powielania tego dzieła bez zgody autora (z wyjątkiem dozwolonego użytku osobistego art. 23).

Może Pan sprzedawać taką płyte jeśli Pan ją zakupi, nie może Pan jej powielać i tych powielonych kopii sprzedawać.

Więcej o tych napisach na płycie w serwisie vagla.pl - w szukajce "warner"

znalazłem:

Od 1 czerwca 2007 roku na okładkach Vision (o interwenci UOKIK) pojawi się nowe ostrzeżenie: "Wszelkie prawa są zastrzeżone chyba, że właściciel praw autorskich udzieli wyraźnej licencji. Niniejsza płyta DVD obejmująca również ścieżkę dźwiękową przeznaczona jest wyłącznie do własnego użytku osobistego. Z wyjątkiem sytuacji dopuszczalnych przez prawo lub uzyskania zgody uprawnionego z tytułu praw autorskich, jakiekolwiek powielanie, montaż, wyświetlanie, wypożyczanie, publiczne pokazy czy inne rozpowszechnianie zawartości tej płyty DVD lub jej fragmentów czy części jest bezwzględnie zabronione. Niniejsza płyta DVD nie może być przedmiotem eksportu, odsprzedaży czy dystrybucji i sprzedaży handlowej bez uzyskania odpowiedniej licencji".

I mimo ża akty prawane mówią coś ponoć inaczej... na nowej klauzuli mimo interwencji Urzędu, istanieje te drażniące mnie słowo zakazodsprzedaży.

Jak torozumnieć??

Lepiej nie próbować tego rozumieć. Proszę wrzucić w googla "wyczerpanie prawa autorskiego" i poczytać. To tak jakby kupił sobie Pan nowy samochód w salonie, ale sprzedawca potwiedziałby, że sprzedaż auta jest zakazana i trzeba starać się o zezwolenie na to. No absurd jakich mało. Mam prawo sprzedać legalnie nabytą płytę DVD, CD i in.

[cytat="Rubisz"]No absurd jakich mało. Mam prawo sprzedać legalnie nabytą płytę DVD, CD i in.[/cytat]
A zatem zapis takiej treści narusza Twoje prawo. No to może jakiś procesik? :evil:
Bo nic tak dobrze nie reklamuje, jak wygrany proces. :D

Powrót