Odstąpienie do umowy art. 560 KC

• Autor wątku Autor wątku guaira
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guaira

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Cześć,

odstąpiłem od umowy na podstawie art. 560 KC (jako os. prowadząca działalność). Pieniądze nie zostały mi zwrócone. Czy powinienem żądać odsetek ustawowych czy odsetek ustawowych za opóźnienie? Jak jest pomiędzy tym różnica?

Pytanie co na to druga strona? Przyjela zwrot, skutecznie odstapiles?

A mogłeś w ogóle odstąpić od umowy na podstawie rękojmi?

Tak, minęło 14 dni na odpowiedź (uznanie roszczenia za zasadne)

Ciebie nie dotyczy ten przepis.

Ok. Odstąpiłem od umowy wyznaczając 7 dni na zwrot świadczenia wzajemnego, Sprzedawca nie ustosunkował się do mojego roszczenia, niewłocznie jej nie naprawił, ani nie wymienił na nową. Rzecz posiadała wadę istotną uniemożliwiającą z niej korzystanie. wg, mnie jest to uznanie mojego żądania w rozumieniu art. 560 KC
(rzecz oczywiście zwróciłem)

Ostatnia edycja:
Zatem źle rozumiesz art 560 KC. Po pierwsze kiedy rzeczy kupiłeś i czy wtedy rękojmia nie została wyłączona? Po drugie jeśli sprzedawca milczy to trzeba będzie iść do sądu, a tam udowodnić, że prawo Ci przysługiwało i możesz z niego skorzystać. A nigdzie nie widzę zapisu, że brak reakcji sprzedawcy oznacza uznanie Twojego roszczenia.

Zobacz w regulaminie, na umowie czy w przypadku sprzedazy miedzy firmami sprzedajacy nie wylaczyl rekojmi(ma takie prawo) i wtedy ma pelne prawo zignorowac twoje pisma ina nie nie odpowiadać. Najlatwiejbedzie jakpowiesz co i gdzie kupiles i jaka to wada

Powrót