odstąpienie od aneksu do umowy telekomunikacyjnej

• Autor wątku Autor wątku paszirg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paszirg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
W dniu 01.11.16 podpisałem aneks do FunPack w obecności kuriera. Aneks wszedł w życie 08.11.16. Odstąpienie wysłałem pocztą w dniu 12.11.16 a więc w terminie 14 dni. Dzwoni konsultant i mówi, że odstąpienie została wysłane po terminie, twierdzi, że odstąpienie powinno być wysłane najpóźniej do dnia wejście w życie aneksu tj. 08.11.16, konsultant nakłania mnie abym wysłał rezygnację od odstąpienia do aneksu mailem bo jak nie to nałożą karę za zerwanie umowy. Ja na to art. 27 ustawy o prawach konsumenta: "Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów". A on na to: art. 27 nie ma zastosowania do aneksów. Złożyłem oficjalną reklamacje, Orange nadal się upiera przy swoim i nakłada karę około 2 tys.
I co Wy na to? Mieliście podobne przypadki?
Zgłoszenie w tej sprawie bardziej do UKE czy UOKiK kierować?

Wyraziłeś zgodę na rozpoczęcie świadczenia przed upływem terminu na odstąpienie od umowy?

Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800
Art.56
(...)
7. Abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, o którym mowa w ust. 6, jeżeli dostawca usług, za zgodą abonenta, rozpoczął świadczenie usług zgodnie ze zmienionymi warunkami umowy.
(...)

Ale jest jeszcze ustawa o konsumentach

Art. 27. Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.
Art. 35. 1. Jeżeli konsument wykonuje prawo odstąpienia od umowy po zgłoszeniu żądania zgodnie z art. 15 ust. 3 i art. 21 ust. 2, ma obowiązek zapłaty za świadczenia spełnione do chwili odstąpienia od umowy.

a znasz stanowisko UKE i UOKIK w sprawie Pt i Pk?

Pt -ustawa prawo telekomunikacyjne
Pk -ustawa o prawach konsumenta

Powrót