Odstąpienie od umów, których kopii nie posiadam

• Autor wątku Autor wątku amator567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amator567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Moją 79 letnią matkę odwiedził w jej domu przedstawiciel pewnej firmy świadczącej usługi energetyczne i przedstawił jej do podpisania kilka kartek, obiecując niższe rachunki. Matka nie wie co podpisywała. Z informacji, które od niej otrzymałem wiem, że akwizytor prosił o rachunki za prąd i gaz. Pozostawił jedynie kopię umowy na świadczenie usług energetycznych, oczywiście przez nowego operatora. W najbliższym czasie wyślę listem poleconym odstąpienie od tej umowy. Czy istnieje prawna możliwość zabezpieczenia się od skutków innych umów, których kopii matka nie posiada, a mogła podpisać? Co w sytuacji, gdy pocztą przyjdzie umowa, której czas odstąpienie od niej upłynie? Czy wysyłając pismo o odstąpieniu od umowy mogę zawrzeć klauzule, że ,, Odstępuje od wszystkich umów zawartych określonym dniu z określonym pracownikiem ?
Z góry dziękuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Odstąpić należy od każdej umowy z osobna. Możesz próbować pisemnie zażądać wydania kopii umowy z zaznaczeniem, że przedstawiciel nie raczył tego uczynić i jeśli w ciągu 7 dni od dostarczenia pisma (wyślij poleconym ZPO) nie dostarczą kopii, zgłosisz niedozwolone praktyki do UOKiKu.

Dzięki za odpowiedź :) W sytuacji, gdybym o ewentualnej umowie dowiedziałbym się, gdy stanie się ona źródłem obowiązków spoczywających na mojej mamie, czy mogę podnieść zarzut, że nie została ona poinformowana o przysługującym prawie do odstąpienia od umowy?

Prościej - czy niepozostawienie kopii umowy może być przesłanką do wydłużenia okresu, w którym możliwe jest odstąpienie od umowy?

Gdy się dłużej nad tym zastanawiam, to dochodzę to wniosku, że mam do czynienia z pewnym kuriozum - przychodzi przedstawiciel - podkłada mamie dwie umowy, jedną zostawia pozostawiając możliwość odstąpienia, kopii drugiej nie zostawia. Później osoba, która musi rozwiązać problem wywołany przez osobę starszą ma bardzo ograniczone pole działania :(

RE: Odstąpienie od umowy, której kopii nie posiadam.

Czy istnieje prawna możliwość zabezpieczenia się od skutków innych umów, których kopii matka nie posiada, a mogła podpisać? Co w sytuacji, gdy pocztą przyjdzie umowa, której czas odstąpienie od niej upłynie?
Skierowałbym wtedy sprawę do UOKiK jako nieuczciwą praktykę.

Odstępuje od wszystkich umów zawartych określonym dniu z określonym pracownikiem ?
Nie da się w ten sposób ponieważ:
1. Umowy zostały zawarte z firmą/firmami zapewne, a nie konkretną osobą.
2. Trzeba ściślej określić o jakie umowy chodzi (zawarta pomiędzy kim a kim kiedy, czego dotyczy itd).
3. Oczywiście takie oświadczenia powinna wystosować formalnie babcia.

Ostatnia edycja:

Dziękuje za odpowiedź :) Proszę jeszcze o informację, jak powinienem sporządzić kopię odstąpienia od umowy, aby mogła służyć do celów dowodowych ?

Proszę o informację, jak powinienem sporządzić kopię odstąpienia od umowy, aby mogła służyć do celów dowodowych ?

amator567 napisał:
czy mogę podnieść zarzut, że nie została ona poinformowana o przysługującym prawie do odstąpienia od umowy?
Prościej - czy niepozostawienie kopii umowy może być przesłanką do wydłużenia okresu, w którym możliwe jest odstąpienie od umowy?
Możesz tak próbować.
amator567 napisał:
Proszę o informację, jak powinienem sporządzić kopię odstąpienia od umowy, aby mogła służyć do celów dowodowych ?
Co to znaczy ja? Na piśmie.

Wystarczy zwykłe ksero oryginału, który wyślę ?

Czy mogę już jutro, czyli w dzień wysłania odstąpienia do firmy X, poinformować dotychczasowego dostawcę energii o fakcie podpisania nowej umowy oraz o odstąpieniu od niej. Nie chce narazić matki na koszt zerwania umowy z dotychczasowym dostawcą. Jak najlepiej to rozegrać ? Dziękuje z góry za odpowiedź :)

Wysyłasz poleconym ZPO.
amator567 napisał:
Czy mogę już jutro, czyli w dzień wysłania odstąpienia do firmy X, poinformować dotychczasowego dostawcę energii o fakcie podpisania nowej umowy oraz o odstąpieniu od niej.
Tak, zrób to, najlepiej na piśmie, żeby nie "zginęło".

Proszę jeszcze o informację, jak powinienem sporządzić kopię odstąpienia od umowy, aby mogła służyć do celów dowodowych ?
Wystarczy mieć jej treść (zwykła kopia pisma) i dowód skutecznego dostarczenia tego oświadczenia w odpowiednim terminie (np potwierdzenie odbioru z poczty).

Powrót