Odstąpienie od umowy a nieprzyjęcie zwrotu uszkodzony towar

• Autor wątku Autor wątku martaoss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję za dyskusje. Sprawa niestety trafi do sądu bo nie mogę porozumieć się ze sprzedawcą.
Pozdrawiam

Wszystkie dostępne środki komunikacji na stronie www przedsiębiorcy należą do jego systemu sprzedaży jaki zorganizował (również @). W tym przypadku pominięta została typowa „ścieżka klienta”, ale nie zmienia to faktu, że złożenie oferty i jej przyjęcie odbyło się bez jednoczesnej fizycznej obecności i z użyciem jednego z wielu dopuszczonych przez ustawę środków komunikacji na odległość (art. pkt 1 upk - ostatnie zdanie: "(...) z wyłącznym wykorzystaniem jednego lub większej liczby środków porozumiewania się na odległość do chwili zawarcia umowy włącznie." Zawarta umowa jest więc umowa zawartą na odległość i podlega regulacji ustawy.

cedwah napisał:
Wszystkie dostępne środki komunikacji na stronie www przedsiębiorcy należą do jego systemu sprzedaży jaki zorganizował (również @)
Nie podzielam tego poglądu. Firmowy adres emailowy trudno odgórnie uznać za zorganizowany system sprzedaży - tym bardziej, że takowy system niewątpliwie sprzedawca posiada i jest nim sklep internetowy.

Adres @ służy komunikacji pomiędzy konsumentem i przedsiębiorcą. Nie ma podstaw do uznania @ za środek komunikacji nie będący w systemie sprzedaży. Oświadczenie woli zawarcia umowy złożone przez konsumenta złożone via @ zostało przez przedsiębiorcę przyjęte, umowa została zawarta, wykonana i ma wszystkie ustawowe cechy umowy zawartej na odległość. Nie rozumiem czego chcesz dowieść?

cedwah napisał:
Nie rozumiem czego chcesz dowieść?
Tego, że firmowy adres emailowy nie można odgórnie uznać za zorganizowany system zawierania umów na odległość. Z naciskiem na system.

Ustawodawca celowo tak zdefiniował umowę zawartą na odległość, aby nie była nią każda umowa bez jednoczesnej fizycznej obecności stron, z wyłącznym wykorzystaniem jednego lub większej liczby środków porozumiewania się na odległość do chwili zawarcia umowy włącznie, a jedynie opisana powyżej, ale tylko w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość
Zresztą identycznie brzmi treść dyrektywy PE.

loco1 napisał:
Zresztą identycznie brzmi treść dyrektywy PE.
Nie wiem jaka dyrektywę czytałeś, ale 11/83UE potwierdza to, co wcześniej napisałem. Przeczytaj sobie chociażby motyw 13 i 20 preambuły.

Czytamy te same przepisy.

Mógłbyś zatem wskazać mi fragmenty, które potwierdzają Twoją tezę, iż każdy kontakt konsumenta ze sprzedawcą poprzez formularz kontaktowy na jego stronie internetowej i zawarcie w tej korespondencji umowy sprzedaży należy zawsze traktować jako zawarcie umowy w ramach zorganizowanego systemu sprzedaży?

Powrót