Odstąpienie od umowy a oryginalne opakowanie

• Autor wątku Autor wątku MarMaria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarMaria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Mam pytanie, czy do odstąpienia od umowy zawartej przez internet jest niezbędne oryginalne opakowanie?Został zakupiony tv przez internet po wyjściu kuriera okazało się, że tv ma wadę,kurier zabrał ze sobą opakowanie. Podejrzewam, że zakupiony sprzęt jest ze zwrotu lub powystawowy. W regulaminie sklepu Media Expert odnośnie odstąpienia brak informacji n/t opakowania.

Twoim największym problemem będzie tak zapakować telewizor żeby się nie uszkodził podczas wysyłki. Jak zamierzasz go zapakować?

W regulaminie sklepu (-) odnośnie odstąpienia brak informacji n/t opakowania.

Gdyby przedsiębiorca regulaminie sklepu internetowego umieścił postanowienie o zwrocie towaru w oryginalnym opakowaniu, wtedy byłaby to klauzula niedozwolona.

W sytuacji podanej w pytaniu odstępując od umowy zawartej drogą elektroniczną nie masz obowiązku odesłania zakupionego towaru w oryginalnym opakowaniu. Opakowanie nie jest bowiem przedmiotem umowy sprzedaży. Odsyłany towar musisz właściwie zabezpieczyć, po to żeby się nie uszkodził w czasie transportu.

.....................................
Nie jestem prawnikiem

Dziękuję za odpowiedź.TV będzie osobiście zawieziony do sklepu stacjonarnego w folii bąbelkowej. Rozumiem,że wady produktu(zauważyłam również drobną wadę na stojaku po rozpakowaniu)są nieistotne w przypadku odstąpienia i sprzedawca nie może obciążyć mnie za zmniejszenie wartości produktu?
Niepokoi mnie zapis w regulaminie dotyczący produktu dodatkowego, jest tam zapis,że produkt nie podlega odstąpieniu.ME dolicza dodatkową opłatę za płatność gotówką. Widnieje ona na FV jako osoby punkt:
"2. koszt Obsługi płatności, kod:779262 ilość 1 szt. Cena brutto 4.9

Zapis z regulaminu:
"Usługa dodatkowa – usługa odpłatna, świadczona na rzecz Klienta poza Sklepem Internetowym, której zakup możliwy jest wyłącznie do urządzenia zakupionego za pośrednictwem Strony Internetowej Sklepu.

Prawo odstąpienia od Umowy sprzedaży nie przysługuje Klientowi będącemu Konsumentem albo Przedsiębiorcą Indywidualnym w odniesieniu do umów o świadczenie Usługi dodatkowej, jeżeli Sprzedawca wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą Klienta będącego Konsumentem albo Przedsiębiorcą Indywidualnym, który został poinformowany, że po spełnieniu świadczenia przez Sprzedawcę utraci prawo do odstąpienia od umowy."
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie

Skoro towar ma wadę, to ruszasz nie ta procedurę co trzeba. W tym przypadku reklamujesz towar z tytułu rękojmi, a nie odstepujesz od umowy.

Uruchamiając procedurę reklamacji z rękojmia może być ona rozpatrzona negatywnie.Rozpatruje ją producent. Mimo, że to ja otrzymałam uszkodzony tv. Natomiast z tytułu odstąpienia od umowy mam raczej zagwartanowany zwrot gotówki. TV był tylko włączony w celu sprawdzenia działania.

Powrót