Odstąpienie od umowy - brak akceptacji

• Autor wątku Autor wątku Ketl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ketl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
2 miesiące temu brałem chwilówkę z firmy www.wonga.com . Po ok 10 dniach wysłałem do nich odstąpienie od umowy, gdyż pieniądze nie były mi już potrzebne. Zwróciłem zatem należną kwotę pożyczki bez prowizji. Firma nie zaakceptowała tego odstąpienia gdyż pierwszą pożyczkę brałem rok temu i przy rejestracji niby akceptowałem ramową umowę pożyczki a więc minęły już umowne 14 dni na odstąpienie. Firma nadal nalicza odestki oraz kary windykacyjne.

Czy faktycznie mogą nie zaakceptować mojego odstąpienia od umowy? Czy umowa nie ma mocy prawnej wraz z dniem złożenia wniosku o pożyczkę/ otrzymania przelewu?

nie wiem czy nie podchodzimy tutaj do "zawarcia umowy poza biurem przedsiębiorcy", a więc 10 dniowy (a po zmianie ustawy) 14 dniowy okres na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny w formie pisemnej;

Dokładnie, tylko czy pożyczkodawca jako datę zawarcia umowy może uznawać przyznanie pierwszej pożyczki?

każda nowa pożyczka to nowa umowa; to tak jakbym raz w sklepie zamówił rolki, a później zamówił je po roku czasu, chciał je zwrócić w ciągu kilku dni, a sklep powiedział "ale Pan już kupił rolki, ale niebieskie rok temu więc już Pan nie może"

No głowy nie dam, że ta pierwsza umowa nie była rzeczywiście umową ramową, a kolejne pożyczki to tylko "zamówienia" w ramach umowy ramowej.
To tak jakbyś w sklepie podpisał umowę na regularną dostawę rolek a ile i kiedy będziesz wskazywał w kolejnych zamówieniach.

Witam. Znalazłam się w podobnej sytuacji. 14.03. 2014 zamówiłam i zapłaciłam 1309zł łóżko piętrowe w Meblaris. Termin minął, a ja jak się już dodzwoniła byłam proszona przez p. Tomaszewskiego o cierpliwość. W czerwcu cierpliwości brakło. Wysłałam pismo o odstąpieniu od umowy i zwrot pieniędzy (ze zwrotką). Pismo odebrane, pieniędzy nie ma. Dziś zgłosiłam sprawę na policję. Mam nadzieję, że wszyscy pokrzywdzeni zgłoszą sprawę i w końcu uda nam się kiedyś odzyskać swoje, ciężko zarobione pieniądze.

A co to ma wspólnego z tematem?

Do autora:Co jest napisane na ten temat w umowie ramowej?

Powrót