Odstapienie od umowy członkostwa fitness

• Autor wątku Autor wątku reafix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reafix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wczoraj moja nieostrożna dziewczyna podpisała "Formularz Aplikacyjny" do klubu fitness w którym zdzierają kasę na wszystkim. Nie przeczytała dokładnie regulaminu a przystojny pan ja tak nagadywał ze nie miała wątpliwości ( na tamta chwile) i podpisała . Uświadomiłem ja dopiero po fakcie ile ja to w rzeczywistości bd kosztować. No cóż chciałbym to odkręcić ... jakie mam możliwości ??

Szukałem po forum ale nie umiałem znaleźć bliźniaczego postu ..

Chodzi o to ze dziewczyna nie zaczęła korzystać a clubu a na umowie widnieje data rozpoczęcia członkostwa na 11.07 z data podpisania wczorajsza ...

Przeczytałeś co sama umowa mówi nt jej wypowiedzenia?

regulamin :

2.2 W czasie trwania Umowy Członek może ją rozwiązać bez wypowiedzenia, w sytuacji, gdy PJF rażąco narusza warunki Umowy i pomimo pisemnego wezwania z zakreślonym co najmniej 21 dniowym terminem na zaniechanie naruszeń nie naprawia takiej sytuacji.
2.3 Okres wypowiedzenia Umowy zawartej na czas nieokreślony wynosi jeden pełen miesiąc kalendarzowy, który jest liczony od pierw szego do ostatniego dnia miesiąca następującego po złożeniu wypowiedzenia. W okresie wypowiedzenia Członek jest zobowiązany do uregulowania wszelkich zaległych Opłat oraz jest zobowiązany do opłacenia Składki Członkowskiej za okres wypowiedzenia.
2.4 W przypadku płatności z góry Umowa wygasa wraz z upływem opłaconego okresu, jeżeli Członek nie zdecyduje się na jej przedłużenie.
2.5 Umowa może zostać rozwiązana przez PJF bez wypowiedzenia w następujących przypadkach:
a) kontynuacja Członkostwa może zaszkodzić reputacji PJF, w szczególności z powodu zachowania niezgodnego z zasadami współżycia społecznego lub prawem;
b) Członek rażąco narusza warunki Umowy, a w szczególności nie reguluje terminowo Opłat należnych PJF.
2.6 W przypadku rozwiązania Umowy przed upływem Minimalnego Okresu Członkostwa z przyczyn innych niż wskazane w punkcie 2.2, Członek zapłaci PJF kwotę w wysokości 40% składek należnych PJF od pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie okresu wypowiedzenia Umowy (zgodnie z opisem w punkcie 2.3) do końca Minimalnego Okresu Członkostwa, zadeklarowanego w Umowie z PJF („Opłata za Przedterminową Rezygnację”). Po otrzymaniu Opłaty za Przedterminową Rezygnację, PJF wystawi voucher na kwotę równą Opłacie za Przedterminową Rezygnację, który będzie uprawniał Członka do wykorzystania go jako częściowej zapłaty za Członkostwo w dowolnym Klubie PJF w okresie 1 roku od daty wystawienia voucher’a, w przypadku gdy Członek zdecyduje się ponownie przystąpić do Klubu PJF.
2.7 Członkostwo może zostać rozwiązane przez PJF, jeżeli Klub Członka całkowicie zakończy działalność a Członek nie wyrazi zgody na korzystanie z innego Klubu PJF o analogicznym standardzie.
2.8 Umowa może zostać rozwiązana wyłącznie drogą pisemną: listem poleconym lub bezpośrednio w Klubie, przy uwzględnieniu punktów od 2.1 do 2.7.

A czy samą umowę podpisano w lokalu przedsiębiorstwa czy poza nim?

W lokalu . Ale z tego co dziewczyna mówi pytała ona o możliwość rezygnacji to poinformowano ja ze " nie ma z tym problemu" czyli wprowadzanie w bład podczas podpisywania umowy...

Po drugie czy treść tego regulaminu nie narusza praw konsumentów ?

reafix napisał:
czyli wprowadzanie w bład podczas podpisywania umowy...

Słowo przeciwko słowu. Osoba podpisująca umowę odpowiada za wszystko.

reafix napisał:
Po drugie czy treść tego regulaminu nie narusza praw konsumentów ?

Jak masz wątpliwości zgłoś się do Rzecznika Konsumentów w swoim mieście.

Powrót