Odstąpienie od umowy, czy mi przysługuje.

• Autor wątku Autor wątku Hlxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hlxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Zakupiłem kartę graficzną w sklepie stacjonarnym Komputronik, z gwarancją na trzy lata. Po ponad roku użytkowania karta przestała odpowiadać, więc oddałem ją do sklepu a oni wysłali ją do serwisu. Wróciła naprawiona, lecz po czterech miesiącach pojawił się ten sam problem. Jutro zanoszę ją do sklepu. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy, gdyż obawiam się że znowu ją naprawią tak, aby wytrzymała do końca gwarancji a później zostanę z psującym się sprzętem i będę musiał naprawiać go na własny koszt. Proszę o pomoc w kwestii praw na jakie mogę się powołać. Dodam że z rękojmi nie mogę już skorzystać gdyż minęło 2 lata od zakupu.

W warunkach gwarancji sklepu Komputronik nie widzę tam żadnych pozytywnych rzeczy dla klienta.

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę powołać się na poniższy zapis.

"W przypadku, gdy ma miejsce druga reklamacja dotycząca tego samego towaru (może to być ta sama lub zupełnie inna wada) lub sprzedawca nie wywiązał się ze swoich obowiązków wynikających z pierwszej złożonej reklamacji, wtedy sprzedawca nie może już odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, o ile takie żądania wobec sprzedawcy konsument wystosuje – wybór żądania zależy wyłącznie od konsumenta. Konsument powinien wpisać swoje żądania w zgłoszeniu reklamacyjnym. Jeśli jednak tego nie zrobi, sprzedawca może samodzielnie wybrać jedną z opcji"

Powrót