Odstąpienie od umowy KS przed sprzedającego

• Autor wątku Autor wątku marex666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marex666

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam, sprzedawałem część samochodową za pośrednictwem Allegro. Wystawiona była na licytację bez ceny minimalnej + opcja kup teraz. Część sprzedałem poza allegro zapominając o wystawionej aukcji i ktoś ją wylicytował.Kupującego od razu opisałem problem i przeprosiłem ale ten nie ustępuje, założył spór Allegro i grozi mi sądem (koszt wylicytowanego przedmiotu 40zł) Nie zapłacił ani za przedmiot ani za wysyłkę - chce aby ją wysłać za pobraniem. Tłumaczy że długo szukał takiej części a jego auto stoi u mechanika i musi się mu tłumaczyć. To dlaczego nie skorzystał z opcji kup teraz, która de facto była droższa ale skoro tak się Pan spieszył i czekał 10 dni do końca aukcji? Dzisiaj wysłał mi 'przeprocesowe wezwanie do wydania przedmiotu' napisane w Wordzie , bez żadnej pieczątki ani podpisu - jest tylko moje imie i nazwisko i jego. Czy takiej treści dokument jest jakkolwiek wiążący czy po prostu straszy mnie ? Czy może sprawę skierować do sądu ? Kupujący wiem, że może odstąpić od umowy do bez podania przyczyny a co ze sprzedającym ? Czy coś mi grozi i jakie mam sznase? Z porady prawnika nie mogę skorzystać, bo mnie na to nie stać - studiuje dziennie i pobieram stypendium socjalne. Pozdrawiam i liczę na kontakt

marex666 napisał:
To dlaczego nie skorzystał z opcji kup teraz, która de facto była droższa ale skoro tak się Pan spieszył i czekał 10 dni do końca aukcji?

Co Cię to obchodzi?

marex666 napisał:
Czy takiej treści dokument jest jakkolwiek wiążący czy po prostu straszy mnie ?

Zależy co w nim jest. To zapewne informacja, że jeżeli nie wywiążesz się z umowy to skieruje sprawę na drogę sądową. Czy rzeczywiście to zrobi czy tylko straszy musisz spytać wróżkę.

marex666 napisał:
Czy może sprawę skierować do sądu ?

Może.

marex666 napisał:
Kupujący wiem, że może odstąpić od umowy do bez podania przyczyny a co ze sprzedającym ?

Źle wiesz. Sprzedający nie może.

marex666 napisał:
Czy coś mi grozi i jakie mam sznase?

Jak przegrasz w sądzie to oprócz wydania rzeczy będziesz musiał pokryć koszty sądowe.

Wystawiając towar złożyłeś ofertę, którą kupujący zaakceptował poprzez licytację, Zawarliście umowę kupna-sprzedaży i musi ona zostać wypełniona. Tzn. Ty musisz przesłać towar, a kupujący zapłacić za niego.

Moim zdaniem facet próbuje żerować na czyimś błędzie. Czynnik ludzki zadziałał i zapomniałem, zapytałem dlaczego nie użył opcji kup teraz to twierdzi że nie zauważył jej (też czynnik ludzki) więc skoro on mógł nie zauważyć ja nie mogłem zapomnieć ?
Poza tym proponowałem mu zakup innej części które są dostępne od ręki na innych aukcjach (nie był to żaden rarytas) a ich cena była dużo wyższa niż wylicytował.
A w jaki sposób mam mu wydać tą rzecz skoro jej nie ma ?
Co z paragrafami :
Przepis prawny:
W związku z art. 84. Kodeksu Cywilnego Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r.
§ 1, „W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej”
§ 2. „Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).”.
oraz Art. 88. Kodeksu Cywilnego Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r.
§ 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Przepis prawny:
§ 1, „W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej”

Sam sobie odpowiedziałeś...

Co się tak przyczepiłeś, że nie użył tego kup teraz? Co Cię to w ogóle obchodzi dlaczego tego nie zrobił? To nie ma najmniejszego związku ze sprawą.

Poza tym dałeś kupującemu dwie możliwości Kup Teraz lub licytacja. Wybrał licytację. Nic Ci do tego. Miał takie prawo.

Bo mi pisze o straconym czasie i aucie u mechanika gdy go prosiłem żeby odpuścił. To z tego pośpiechu czekał aż 10 dni ?

Ucinajac dyskusje. To czy wybral kup teraz czy licytacje nie ma zadnego znaczenia. Tranzakcja zostala zawarta. Bledem oswiadxzenia woli byloby gdtbys wystawil kup teraz za 1pln. W tym przypadku dales mozliwosclicytacji, albo odpowiednio wyzszego kup teraz. Nie ma mowy o bledzie oswiadczenia woli

§
Witam, sprzedawałem część samochodową za pośrednictwem Allegro. Wystawiona była na licytację bez ceny minimalnej + opcja kup teraz. Część sprzedałem poza allegro zapominając o wystawionej aukcji i ktoś ją wylicytował.Kupującego od razu opisałem problem i przeprosiłem ale ten nie ustępuje, założył spór Allegro i grozi mi sądem (koszt wylicytowanego przedmiotu 40zł) Nie zapłacił ani za przedmiot ani za wysyłkę - chce aby ją wysłać za pobraniem. Tłumaczy że długo szukał takiej części a jego auto stoi u mechanika i musi się mu tłumaczyć. To dlaczego nie skorzystał z opcji kup teraz, która de facto była droższa ale skoro tak się Pan spieszył i czekał 10 dni do końca aukcji? Dzisiaj wysłał mi 'przeprocesowe wezwanie do wydania przedmiotu' napisane w Wordzie , bez żadnej pieczątki ani podpisu - jest tylko moje imie i nazwisko i jego. Czy takiej treści dokument jest jakkolwiek wiążący czy po prostu straszy mnie ? Czy może sprawę skierować do sądu ? Kupujący wiem, że może odstąpić od umowy do bez podania przyczyny a co ze sprzedającym ? Czy coś mi grozi i jakie mam sznase? Z porady prawnika nie mogę skorzystać, bo mnie na to nie stać - studiuje dziennie i pobieram stypendium socjalne. Pozdrawiam i liczę na kontakt

Szanowny Panie,
odpowiadając na powyższego maila należy w pierwszej kolejności przytoczyć odnośne postanowienia regulaminu portalu Allegro, które regulują procedurę zawarcia umowy sprzedaży za pośrednictwem tego portalu. Stosownie do art. 6.5. tego regulaminu oferty złożone przez Licytantów wiążą uczestników Licytacji, chyba że Sprzedający dokona ich odrzucenia. Odrzucenie oferty Licytanta może nastąpić wyłącznie przed zakończeniem Licytacji:
a. na prośbę Licytanta albo

b. gdy Sprzedający ma uzasadnione wątpliwości co do wiarygodności Licytanta, w szczególności z powodu dużej liczby komentarzy negatywnych wystawionych Licytantowi,

c. jeżeli w trakcie Licytacji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru,

d. w związku z zakończeniem Licytacji, w przypadkach określonych w art. 6.8.

W myśl z kolei art. 6.8. regulaminu Sprzedający może w każdym czasie zakończyć Ofertę. W przypadku:

a. Oferty z opcją Kup Teraz – dotychczas zawarte umowy sprzedaży w ramach takiej Oferty są wiążące;

b. Licytacji –zwycięzców ustala się według stanu na chwilę jej zakończenia, zgodnie z art.7.2.

Warto również przytoczyć postanowienia Regulaminu dotyczące zawarcia umowy:

7.2.
Umowa zostaje zawarta ze zwycięzcą Licytacji. Zwycięzcą Licytacji jest Użytkownik, który w chwili jej zakończenia zaoferował najwyższą cenę za Towar i jego oferta była co najmniej równa cenie minimalnej, jeśli cena ta została określona przez Sprzedającego (przybicie). Jeżeli kilku Licytantów złożyło oferty z taką samą najwyższą ceną – zwycięzcą jest Licytant, który pierwszy przystąpił do Licytacji poprzez wskazanie najwyższej ceny.
7.3.
Kupujący korzystający z opcji Kup Teraz zawiera umowę ze Sprzedającym, potwierdzając zakup za pomocą przycisku „kupuję i płacę”, z zastrzeżeniem treści art. 3.3.
7.4.
Potwierdzenie zawarcia umowy pomiędzy Kupującym i Sprzedającym wysyłane jest automatycznie poprzez wiadomość e-mail (lub opcjonalnie poprzez inne środki komunikacji elektronicznej) i ma charakter wyłącznie informacyjny. W wiadomości, o której mowa w zdaniu poprzednim, strony umowy otrzymują dane aktualnie widniejące w ustawieniach ich Kont, tj.: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, adres.
7.5.
Sprzedający może w ramach potwierdzenia, o którym mowa w art. 7.4, zamieścić dodatkowe informacje związane z zawarciem umowy(„Wiadomośćdla Kupującego”). W treści Wiadomości dla Kupującego Sprzedający nie może naruszać obowiązujących przepisów prawa lub Regulaminu. Szczegółowe zasady dotyczące treści Wiadomości dla Kupującego określa Załącznik nr 2 do Regulaminu.
7.6.
Kupujący, w związku z zawartą umową,powinien dokonać zapłaty za Towar w ciągu 7 dni, chyba że strony umowy ustaliły inaczej.

Zgodnie z powyższymi regulacjami doszło do zawarcia umowy. Nie może jednak dojść do jej realizacji z Pana strony z powodu wcześniejszej sprzedaży rzeczy innej osobie z pominięciem portalu Allegro. Wykonanie umowy jest więc z Pana strony niemożliwe, z przyczyny Pana dotyczącej. Stosownie do art. 493 par. 1 kodeksu cywilnego „jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność strona zobowiązana, druga strona może, według swego wyboru, albo żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania, albo od umowy odstąpić”. Kupujący żądając od Pana odszkodowania sam będzie musiał zapłacić cenę, a udowodnić będzie musiał wysokość poniesionej szkody, czyli uszczerbek majątkowy. Sam fakt, że „auto stoi u mechanika” i Kupujący „musi mu się tłumaczyć” nie jest jeszcze szkodą. Także sam udział Kupującego w licytacji nie daje gwarancji, że to on nabędzie towar. Z kolei, jeżeli kupujący skorzysta z drugiego z uprawnień, do odstąpienia od umowy, to wówczas nie będzie musiał zapłacić ceny, a jeżeli ją zapłacił to może żądać jej zwrotu. W każdym razie niebezpieczeństwo, że Kupujący cokolwiek wskóra na skutek podjętych działań, zwłaszcza na drodze sądowej, jawią się – w świetle przedstawionego stanu faktycznego – jako nikłe, a to z uwagi na konieczność udowodnienia przez Kupującego, jaką rzeczywiście szkodę materialną poniósł. Panu nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy.

Z poważaniem
Zespół Informatora Obywatelskiego

Taką odpowiedź dostałem od prawnika, co Wy na to? Jest trochę inna niż Wasze

Odpowiedz jest taka, ze nie masz prawa odstapic od umowy i musisz jej dotrzymac, o czym mowili ciinni uzytkownicy wczesniej, to co napisal rzecznikoznacza, ze kupijacy ma nikle szanse na uzyskanie odszkodowania, czyli dodatkowej kasy, ty natomiast nadal masz obowiazek wywiazac sie z umowy. Tak to jest jak sie czyta co drugie zdanie

Powrót