Odstąpienie od umowy kupna auta od osoby prywatnej

• Autor wątku Autor wątku Zbrestoslavski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbrestoslavski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór wszystkim,

Na wstępie przeproszę jeśli podobny temat już był, ale trochę jestem w proszku.

Kupiłem w zeszłym tygodniu samochód od osoby prywatnej. Generalnie wszystko jest w porządku poza jednym faktem. Deklarowany przebieg w ogłoszeniu i na liczniku to 160 tys kilometrów. Dziś dowiedziałem się, że samochód miał cofnięty licznik. Sprawdziłem to w bazie danych Forda po numerze vin.

Chciałbym odstąpić od umowy zakupu tego auta. Czy mam do tego prawo?

Po pierwszej rozmowie z gościem wyszło, że nie wiedział (w sumie - kto by się przyznał?!) i zapewniał mnie o dobrym stanie technicznym auta itd. itp.

Jeśli sprzedający będzie się upierał przy swoim to mam jakieś inne drogi? Chciałbym to załatwić polubownie..

Z góry dziękuję za pomocne komentarze i czy mieliście podobne doświadczenia.

PS. Jeszcze tylko dodam, że znalazłem taki artykuł, który dodał mi trochę otuchy http://www.auto-swiat.pl/jak-sprzedac-i-kupic-auto/jak-wygrac-z-oszustem/fkep8

Ostatnia edycja:
Nie, takiego zapisu nie mam. To zwykła prosta umowa. Ale w ogłoszeniu, którego kopię mam, napisany jest przebieg.

Ogłoszenie nie ma tu wielkiego znaczenia.
Moim zdaniem nie masz prawa do roszczeń z tytułu rękojmi, skoro w umowie nie byłeś zapewniany o konkretnym przebiegu.

Jeśli to by miało jeszcze coś zmienić to w umowie mam jeszcze zapis:

"W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego".

Dodatkowo mam możliwość poświadczenia prawdziwego stanu licznika w serwisie Forda.

Zbrestoslavski napisał:
J
Dodatkowo mam możliwość poświadczenia prawdziwego stanu licznika w serwisie Forda.

Trzeba było zadbać o to przed zakupem skoro miałeś taka możliwość, nikt Ci nie zabroni iść do sądu ale wątpię czy co ugrasz.
Czy poza przebiegiem coś jeszcze jest nie tak z samochodem?

Czy coś jest z nim nie tak? Ujmę to w ten sposób - na razie mam go cały tydzień i jeździłem kilka razy. Wszystko póki co gra.

Na razie sprawdzam możliwości.

Czy mogę z ciekawości zapytać jaki jest rocznik samochodu i jaki jest oryginalny przebieg? Czy auto było sprowadzone czy krajowe?

Zbrestoslavski napisał:
Czy coś jest z nim nie tak? Ujmę to w ten sposób - na razie mam go cały tydzień i jeździłem kilka razy. Wszystko póki co gra.

Na razie sprawdzam możliwości.

Czyli rozumiem że chcesz oddać auto z powodu przebiegu? :o Jaki jest faktyczny przebieg według ASO, a jaki jest wyświetlany na liczniku.

Dodam tak od siebie ja wiem że taki proceder trzeba piętnować na każdym kroku, ale dopóki w Polsce nie będzie stosownych uregulowań prawnych w tym temacie szkoda twoich pieniędzy i nerwów :)

Powrót