Odstąpienie od umowy kupna auta

• Autor wątku Autor wątku Wretched
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wretched

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry wszystkim, naszkicuje w skrócie moją sytuację. Kupiłem samochód na fakturę VAT marża, w ogłoszeniu jak i przy rozmowach ze sprzedającym byłem z każdej strony zapewniamy że auto jest w świetnym stanie i nie wymaga wkładu finansowego. Jak się domyślacie okazało się inaczej. Po powrocie nim do domu i trasie uwidocznione się niedomagania bardzo istotnych części w układzie napędowym, ich specyfika pracy jest taka że przy krótkiej jeździe próbnej nie byłem w stanie wykryć usterek a sprzedawca zapewniał z każdej strony że auto jest sprawne i nie wymaga żadnych ingerencji mechanicznych. Na oględzinach i podczas zakupu byłem z kolegą więc mam świadka co do zapewnien sprzedawcy.

Czy w moim położeniu mogę się domagać zwrotu auta lub pokrycia kosztów naprawy o ile będzie to logiczne?

Kupiłeś go w komisie tak?

Nie był to stricte komis samochodowy, ogłoszenie znalazłem na internecie jednak gość sprzedaje w tym czasie jeszcze kilka aut i robi to cyklicznie jak sprawdzić historię.

Jakie to usterki?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Najprawdopodobniej uwalone sprzęgło wiskotyczne które powoduje szybsze zużywanie się reszty układu napędowego, oraz uszkodzona skrzynia biegów oraz tylny dyferencjał. Objawy tych uszkodzeń uwidoczniły się po jeździe autostradą z większą prędkością przez kilkanaście kilometrów (czyli po powrocie do domu).

A nie czasem sprzęgło hydrokinetyczne?

Wiskotyczne ;) to auto z napędem awd.

Wretched napisał:
Najprawdopodobniej uwalone sprzęgło wiskotyczne

tak na szybko z Wikipedii:
"O poprawności działania sprzęgła wiskotycznego w dużym stopniu decyduje ciśnienie oleju wiskotycznego. Parametr ten można regulować zmieniając ilość oleju w przekładni."

czy aby na pewno uwalone?

Złóż reklamację z tytułu rękojmi.

Temat wałkowany setki raz na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki.

arturoooo napisał:
Złóż reklamację z tytułu rękojmi.

Temat wałkowany setki raz na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki.

Jestem totalnie zielony jak wygląda to w praktyce? Lepiej przez jakiegoś prawnika, w jaki sposób mam o tym poinformować tą firmę?

Dodam że auto ma jak się okazuje cofnięty przebieg.

Powrót