Odstąpienie od umowy / Kupujący nosił biżuterię, która chce oddać

• Autor wątku Autor wątku natalia_pos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia_pos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry, mam następujący problem z Kupującym: sprzedałam owej pani kolczyki (po 25 grudnia - nowe przepisy), dzisiaj otrzymałam list oraz wiadomość, w której Kupująca domaga się zwrotu towaru bez podania przyczyny. Wszystko fajnie, tylko kolczyki były wyraźnie używane lub przymierzane o czym świadczy pozostawiony "materiał biologiczny" :rolleyes:.

Moje pytanie w związku z tym jest następujące: czy mam obowiązek przyjąć taki zwrot w świetle nowych przepisów? Nie chciałabym przeznaczyć używanego towaru do dalszej sprzedaży, jest to mało higieniczne.
Jak postępować w przyszłości? Czy mogę zaznaczyć, że nie będę przyjmować zwrotu biżuterii w przypadku kiedy oznacznik (kartka z próbą ceną itd) zostanie zdjęta?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Tak, sprzedałam przez Allegro na firmowym koncie, na odległość.

Licytacja, od 25 grudnia można zwracać towar kupiony przez KT i licytacje również.

natalia_pos napisał:
Czy mogę zaznaczyć, że nie będę przyjmować zwrotu biżuterii w przypadku kiedy oznacznik (kartka z próbą ceną itd) zostanie zdjęta?
Proszę stosować się do tego:
Przepis prawny:
Art. 38. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
5) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta

kolczyki sa dostarczane tak? "rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu" ? :)

marcind1 napisał:
kolczyki sa dostarczane tak? "rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu" ? :)

Kolczyki są dostarczone w specjalnym worku owinięte folią bąbelkową w kopercie. Każdy ma założony tzw oznacznik.

Powrót