Odstąpienie od umowy na allegro przed wysyłką towaru - czy możliwe

• Autor wątku Autor wątku Martin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martin1

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam,

jestem w kropce

W drodze licytacji kupiłem monetę na allegro za sporo pieniędzy (wystawcą jest sklep numizmatyczny, czyli przedsiębiorstwo)
po zakończeniu licytacji dowiedziałem się, że jest realna szansa że po wpłacie pieniedzy za monetę w ogóle nie zobacze towaru ani pieniedzy (ten sprzedawca jest już znany innym osobom z forów numizmatycznych).

W opisie aukcji jest informacja ze wysyłka towaru do 21 dni od zaksięgowania pieniędzy na koncie.

Pytanie - czy mogę odstąpić od tej umowy przed wpłatą pieniędzy i domniemaną wysyłką towaru?

Podkreślam jednak iż była to licytacja. Co powinienem zrobić - czy mail do sprzedawcy ze odstępuje wystarczy? W regulaminie na tej aukcji sprzedawca napisał ze nie odwołuje ofert, cokolwiek to znaczy.

Przepis prawny:
Art. 27. Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.

Art. 28. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:
1) dla umowy, w wykonaniu której przedsiębiorca wydaje rzecz, będąc zobowiązany do przeniesienia jej własności – od
objęcia rzeczy w posiadanie przez konsumenta

Ale ja tej monety nie dostanę, po prostu chcę uratować swoje pieniądze i nie chcę ich wpłacać. (a że nie dostanę to wiem stąd, że dotarłem do ludzi którzy kupowali już u tego sprzedawcy monety - i jedni z nich do dzisiaj nie dostali wszystkich wpłaconych pieniędzy, zgłaszali nawet sprawę na policję).

Więc pytanie jeszcze raz ponawiam - czy mogę odstąpić od umowy przed otrzymaniem przedmiotu i przed wpłatą za ten przedmiot.

Otrzymałem od serwisu allegro taką odpowiedź:
"(...) Jeśli nie chce Pan finalizować zakupu, może Pan odstąpić od umowy bez podania przyczyny, gdyż zakupu dokonał Pan w ramach licytacji u przedsiębiorcy. Ma Pan na to czas do 14 dni od otrzymania towaru.

Może Pan zatem skontaktować się z Kontrahentem i ustalić z Nim, aby nie wysyłał towaru i zaoszczędził w ten sposób koszty przesyłki. (...)"

Problemem wciąż jest to, że aby móc skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy muszę otrzymać towar który zakupiłem --> aby otrzymać towar muszę wpłacić za niego pieniądze --> jak wpłacę pieniądze to z ogromną dozą prawdopodobieństwa nie zobaczę ani towaru ani pieniędzy (pieniędzy przynajmniej przez długie miesiące).

co mam zrobić?

Ostatnia edycja:
Martin1 napisał:
co mam zrobić?

Już Ci napisałem #2. Wyślij pismo z odstąpieniem od umowy. Nie czytaj błędnych podpowiedzi, a jeśli masz wątpliwości zadzwoń do ECK, RK, FK, SKP, ...

Pismo czy email wystarczy?

dziękuję cedwah.

cedwah napisał:
Nie czytaj błędnych podpowiedzi,
Prosiłem już kiedyś o argumenty. Pisałeś "ustawy, rozporządzenia" ale nie zechciałeś wskazać jakie.
Po ostatniej naszej wymianie zdań zastanawiałem się nad twoim stanowiskiem i nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na dwa podstawowe pytania: skoro intencja ustawodawcy od dawna jest inna, to dlaczego nie wskazał tego teraz, w nowelizacji? Miał ku temu idealny moment...
Dlaczego nie zapisał w ustawie, że odstąpienie jest możliwe zaraz po zawiązaniu umowy, a czas na tę czynność upływa wraz z czternastym dniem od otrzymania?

:what:

Widzę że zdania są mocno podzielone. Sam już nie wiem co robić.

Dodam, że wydaje mi się to niezwykle dziwne, że ustawodawca daje możliwość odstąpienia po otrzymaniu towaru a nie daje takiej możliwości przed... przecież to byłoby korzystniejsze dla obu stron umowy, które nie będą musiały pokrywać kosztów wysyłki ani tracić czasu na wysyłkę i odsyłanie towaru stanowiącego przedmiot umowy.

Oczywiście w tym przypadku nie mogę iść na ugodę ze sprzedającym, bo jemu prawdopodobnie zależy tylko na otrzymaniu pieniędzy i maksymalnym wydłużeniu czasu na oddanie ich (może też zniknąć z kraju). Być może potrzebuje on pieniędzy na rolowanie długów.

Ponadto pojawia się jeszcze jedna wątpliwość z mojej strony:
W Art 38 jest zapis: "Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
(...)
2) w której cena lub wynagrodzenie zależy od wahań na rynku finansowym, nad którymi przedsiębiorca nie sprawuje kontroli, i które mogą wystąpić przed upływem terminu do odstąpienia od umowy; (...)".

Moneta którą zakupiłem jest wykonana z wartościowego kruszcu, a cena złota, srebra i platyny zależy od wahania na rynku wartości kruszców - czy to podlega pod ten Art?

Naprawdę proszę o rzetelną poradę, co powinienem zrobić, będę dozgonnie wdzięczny za udzielenie pomocy, bo sprawa jest dla mnie niezwykle skomplikowana a odpowiednie jej rozwiązanie pozwoliłoby mi uniknąć dużej straty finansowej i wielu przykrości.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
przepraszam za zdublowane posty, nie da się edytować.

Ostatnia edycja:
nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie.

A po co ten link?

wszystko opisałem, nic więcej tam się nie znajdzie.

Link nic nie zmieni.
Loco1 otrzymałem tutaj sprzeczne odpowiedzi.

Prosiłbym również o obiektywną opinię czy takie działanie będzie dla mnie najlepszym wyjściem, bo już utraciłem nadzieję że mogę odstąpić od tej umowy:
1. zapłacę za przedmiot który zakupiłem
2. odczekam czas w którym sprzedawca zobowiązał się dostarczyć przedmiot
3. jeśli w określonym przez sprzedawcę terminie przedmiot do mnie nie dotrze lub dotrze inny przedmiot o mniejszej wartości, zgłoszę sprawę na policję.

Powrót