Wybacz, ale zupełnie nie rozumiem tej odpowiedzi.
Wcześniej zacytowałeś podstawę prawną (#6), w której nie ma nic na temat możliwości odstąpienia przed otrzymaniem towaru.
Więc pytam, czy jest jakaś inna podstawa prawna która pozwala rozwiązać umowę, kiedy sprzedawca nie przesyła w ogóle towaru w określonym przez niego samego terminie?
nomnes napisał:
Kliknąłeś Kup teraz i idziesz na policję....
nie kliknałem kup teraz, wygrałem licytację, a na aukcji jest zapis że wysyłka w ciągu 26 dni, więc z jakiego powodu mogę niby wcześniej iść na policję? i ponadto jest to niezgodne z tym co wcześniej pisałeś:
nomnes napisał:
ale tak jest praktycznie we wszystkich dziedzinach prawa: najpierw wezwanie ostateczne i dopiero dalsze działania.
nomnes napisał:
Otrzymujesz jakieś pieniądze od jakiegoś sprzedawcy. Nie wiesz dlaczego. I to miałoby być jednoznaczne z odstąpieniem od umowy? Masz towar, a tu nagle środki na koncie i co? Musiałbyś odesłać "bo wpłacił"?
Nie, nie mam towaru.
a pytanie było ogólne, czyli - ja przelewam jakiemuś janowi kowalskiemu 1000 zł przez pomyłkę - zwróci mi? jaka będzie decyzja sądu?
ale zostawmy ten temat, bo to nie jest przedmiot mojego problemu.
Nadal nie otrzymałem odpowiedzi na trapiące mnie pytania czyli:
1. Czy mogę przesłać na maila sprzedawcy takie zawiadomienie/wezwanie, gdy nie wyśle towaru w ciągu 26 dni:
Martin1 napisał:
"w związku z niedotrzymaniem terminu dostawy zwracam się z prośbą o oddanie pieniędzy za zakupiony przedmiot w ciągu 3 dni roboczych"
i jaka będzie podstawa prawna tego zawiadomienia?
2.
Martin1 napisał:
"i czy koniecznym będzie dodatnie w powyższym wezwaniu podkreślonego fragmentu "(...) oddanie pieniędzy lub dostarczenie zakupionego towaru (...)"
ze względów, o których pisałem wcześniej.