Odstąpienie od umowy o dzieło

• Autor wątku Autor wątku burnhotrythmsoul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burnhotrythmsoul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam problem jest następujący:

Wykonałem pewne zlecenie dla firmy xyz. Na podstawie sporządzonej umowy o dzieło ja się zobowiązałem do przekazania praw autorskich od wykonanych przeze mnie prac firmie xyz, firma zaś zobowiązała się do wypłacenia mi wynagrodzenia w kwocie x złotych w terminie 7 dni od otrzymania rachunku. Dziś jest 5 dni po terminie, do którego firma była zobowiązana wypłacić wynagrodzenie, jej właściciel w zeszłym tygodniu obiecywał przelać pieniądze zgodnie z umową na wyznaczone przeze mnie konto czego nie zrobił. Teraz nie odbiera telefonów i unika kontaktu. Teraz pytanie brzmi czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy ze względu na fakt, że zamawiający nie wywiązał się ze swojej części umowy?

W dodatku dodam, że zamawiający sprzedał wykonane przeze mnie prace firmie xxx i uzyskał z tego tytułu korzyści majątkowe. Nie zapłacił mi za nabycie praw autorskich do wykonanego przeze mnie dzieła i teraz chciałbym uzyskać jakaś poradę jak powinienem zareagować w takiej sytuacji. Chciałbym złożyć sprawę do sądu oraz domagać się wypłaty należnego wynagrodzenia oraz odszkodowania.

Wezwać pod rygorem skierowania sprawy do sądu

Powrót