Odstąpienie od umowy o świadczeniu usług!

• Autor wątku Autor wątku tripleh87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tripleh87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Dnia 04.10.2016 zawarłem umowę z siłownią McFit w Warszawie na okres 12 miesięcy. W lutym bieżącego roku, chciałem zrezygnować z umowy i podpisałem wypowiedzenie. Następnie dnia 24.02.2017 dostałem maila od McFit gdzie było napisane:

"Witaj,
w związku ze złożonym wypowiedzeniem Umowy o członkostwo w McFIT informujemy, iż Twoja Umowa zostanie rozwiązana z dniem 2017-06-03, zgodnie z pkt 5.1 Warunków Świadczenia Usług...."

Przy podpisywaniu umowy, pracownik siłowni powiedział mi że w każdej chwili mogę zerwać umowę, tylko będę musiał zapłacić za jeszcze jeden miesiąc dodatkowo, po tym jak złożę wypowiedzenie.
Zgodnie z tym co mi mówiono podczas podpisywania umowy, zapłaciłem również za marzec.

Teraz nagle, po tym jak do nich zadzwoniłem (dzwoniłem do nich 06.04.2017), oni się mądrzą i wysłali kolejnego maila (po rozmowie dnia 06.04.17) gdzie jest z kolei napisane:

"w związku ze złożonym wypowiedzeniem Umowy o członkostwo w McFIT informujemy, iż Twoja Umowa zostanie rozwiązana z dniem 2017-10-03, zgodnie z pkt 5.1 Warunków Świadczenia Usług."

Jeśli chodzi o samą umowę, to jest napisane tam tak:

""Umowa członkowska jest zawierana na okres dwunastu miesięcy albo na czas nieokreślony z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. Jeżeli umowa członkowska zawarta na okres dwunastu miesięcy nie zostanie wypowiedziana przez Klienta lub McFit najpóźniej cztery tygodnie przed zakończeniem okresu jej obowiązywania, wówczas umowa ulega przedłużeniu na czas nieokreślony. Po upływie 12-miesięcznego okresu obowiązywania umowy każda ze stron może rozwiązać umowę z zachowaniem 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia. Wypowiedzenie zostanie przyjęte ze skutkiem na dzień, który datą odpowiada dniowi zawarcia umowy członkowskiej. Klient może złożyć wypowiedzenie na piśmie...."

"Zmiana okresu obowiązywania umowy zawartej na czas nieokreślony wymaga zawarcia umowy na czas okreslony 12 miesięcy."

Z tego co ja rozumiem, to na tej umowie, w.w nie jest napisane nic o wcześniejszym zerwaniu umowy. Nie zaprzeczają że nie można tego zrobić. Pytanie co z tym zrobic? Skoro pracownik McFit mówił mi jedno, i przyjęli ode mnie wypowiedzenie, a teraz dalej każą mi płacić?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

p.s umowa została podpisana dnia 04.10.2016.

Ostatnia edycja:
Na przyszlosc czytaj co podpisujesz bo obowiazuje cie tresc umowy a nie to co gadal jakis pracownik.

Czytałem...ale chodzi o to, że tam nie ma nic o wcześniejszym odstąpieniu od umowy.

I wtedy cię to nie zastanowiło?
Wg tekstu na stronie, umowa trwa rok, i nie da się jej skrócić. Możesz co najwyżej zawiesić członkostwo i wtedy nie płacić, ale przedłuży to okres umowy.

Tak zastanowilo mnie, i koleś powiedział mi osobiście, że zerwać można kiedy się chce. Zna ktoś tutaj podstawy prawne do tego? Z tego co czytałem to każdą umowę można zerwać, a to że oni mi przesłali potwierdzenie wypowiedzenia, tzn że się godzą na to i umowa zostaje zakończona. ktoś się orientuje w tym może?

Możesz zerwać umowę w dowolnym momencie. Najlepiej w samym wypowiedzeniu jeśli zawarłes istotne powody.

Będziesz zobowiązany do uregulowania należności za świadczenie juz wykorzystane.

Warto prześledzić które artykuły umowy lub działanie firmy - są sprzeczne z klauzulami niedozwolonym, a z tego co przeglądałem ta umowę to parę rzeczy by się znalazło ;)

"Możesz zerwać umowę w dowolnym momencie. Najlepiej w samym wypowiedzeniu jeśli zawarłes istotne powody.

Będziesz zobowiązany do uregulowania należności za świadczenie juz wykorzystane.

Warto prześledzić które artykuły umowy lub działanie firmy - są sprzeczne z klauzulami niedozwolonym, a z tego co przeglądałem ta umowę to parę rzeczy by się znalazło "

Tamanu, mógłbyś powiedzieć może jakie rzeczy w tej umowie są sprzeczne z klauzulami niedozwolonymi?

Dodam jeszcze że przed wczoraj do nich dzwoniłem, i oczywiście przez telefon mówili, że nie mogę zerwać umowy wcześniej. a potem się wycwanili i przesłali mi maila, że umowa trwa do 03.10.17, a na wcześnieszym mailu było napisane że do 03.06.17. jak do nich napisałem czemu zmieniają, to odpisali że to pierwsze to był błąd systemowy......tia ciekawe.

Powrót