Odstąpienie od umowy po 2 miesiącach. Można?

• Autor wątku Autor wątku siutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siutek

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam,
Zdarzył mi się ostatnio taki oto przypadek (z resztą po raz drugi).
Kupiłem ramię wycieraczki do samochodu, jakiś chiński wyrób, bo tani. Okazało się, że plastik z którego produkt został zrobiony jest kiepskiej jakości i po odgięciu ramienia od szyby auta w celu np umycia szyby powoduje zbyt duże naprężenie na pewnym fragmencie ramienia. Bolec ten pękł, czyniąc ramię niezdatne do użytku. Ramię jest luźne i wypada z mocowania.

Nie chcę reklamować produktu, bo wiem, że przyślą mi znowu to samo chińskie badziewie, i znowu będę miał ten sam problem. Jestem o tym przekonany, bo poprzednia wycieraczka pękła dokładnie tak samo, mimo że była kupiona u innego sprzedawcy. Winą jest w mojej ocenie kiepskiej jakości plastik, z którego ramię zostało wykonane. Wymiana nic tu nie pomoże.

Dlatego pytanie czy mogę odstąpić od umowy z tytułu niezgodności produktu z umową, i otrzymać zwrot kasy?? Od zakupu jednej wycieraczki minęły 2 miesiące, drugiej - 4. Obie umowy były zawierane przez internet.

Ostatnią wycieraczkę mam kompletną, wszystkie częsci, tylko luzem.

Poprzednia niestety jest zdekompletowana, brakuje jednej sprężyny, która po pęknięciu plastiku była luźna i gdzieś w trasie wypadła.

Mogę oba te przedmioty zwrócić, mimo że uszkodzone?

Tak dla informacji, bo widzę, że nikt tu nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie:

"UOKiK przypomina, że jeżeli kupiony towar ma wadę, konsument ma prawo złożyć reklamację żądając doprowadzenia towaru do stanu zgodności z umową (przez naprawę lub wymianę) lub zwrotu całości lub części pieniędzy (przez obniżenie ceny czy odstąpienie od umowy). Podstawą reklamacji może być rękojmia (zawsze) albo gwarancja (o ile została udzielona)."

Czyli wynika z tego, że mam prawo odstąpić od umowy nawet po 2 miesiącach, czyli w momencie wykrycia wady.

Nie czytasz ze zrozumieniem.

Z cytowanego tekstu wynika tylko, że masz prawo złożyć reklamację, a nie odstąpić od umowy.

siutek napisał:
Czyli wynika z tego, że mam prawo odstąpić od umowy nawet po 2 miesiącach, czyli w momencie wykrycia wady.

Hint: rękojmia za wady 25.12.2014r.

Powrót