Odstąpienie od umowy po reklamacji?

• Autor wątku Autor wątku Elbroth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Elbroth napisał:
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to decyzja została podjęta za mnie, laptop zostanie tylko naprawiony, a o wymianie na nowy egzemplarz nie ma co liczyć, gdyż byłby to za duży koszt dla sprzedawcy? Czy mogę jednak żądać nowego laptopa? Jeśli tak, czy takie żądanie można złożyć po prostu telefonicznie?
1) tak, ale nie mają prawa bez twojej zgody naprawiać. Mogą oddać w takim stanie w jakim jest.
2) nikt ci tego nie broni
3) jak chcesz

PS
Ale nie licz, że wymienią. Decyzja zapadła.

Czyli fakt, że sprzęt był już naprawiany praktycznie nie ma tu większego znaczenia? Dlaczego tak myślisz, że nie wymienią na nowy? Przecież chyba zgodnie z ustawą mogę tego żądać, tak?

Elbroth napisał:
Czyli fakt, że sprzęt był już naprawiany praktycznie nie ma tu większego znaczenia?
1) odpowiedź padła już dwa razy w cytowanych artykułach
2) to nie sprzedawca naprawiał, nieprawdaż?
Elbroth napisał:
Dlaczego tak myślisz, że nie wymienią na nowy?
Dlatego:
Elbroth napisał:
(...)W naszej ocenie sytuacja taka nie ma miejsca w niniejszym stanie faktycznym.

Elbroth napisał:
Czyli fakt, że sprzęt był już naprawiany praktycznie nie ma tu większego znaczenia? Dlaczego tak myślisz, że nie wymienią na nowy? Przecież chyba zgodnie z ustawą mogę tego żądać, tak?

Jeśli odpowiedzi na tym forum nie są dla ciebie wystarczające to bierzesz komplet dokumentów i udajesz się do prawnika w swoim mieście.

Rozumiem, że masz jakąś swoją wizję i za wszelką cenę chcesz uzyskać odpowiedzi korelujące z twoim tokiem myślenia ale niestety nie zawsze tak to działa.

Dalsza korespondencja:
Witam,
czy wczorajszą wiadomość mam rozumieć tak, że laptop zostanie tylko naprawiony, a wymiana na nowy sprzęt nie wchodzi w rachubę? Czy fakt, że ta sama usterka była już naprawiana, w oficjalnym serwisie producenta, nijak nie wpływa na Państwa decyzję?
Pozdrawiam.
Dziękujemy Państwu za kontakt z Działem Reklamacji Sferis Sp. z o.o.
Niniejszym potwierdzamy, iż otrzymaliśmy Państwa wiadomość e-mail w dniu 08-04-2015 roku. Prosimy oczekiwać na odpowiedź zwrotną, która zostanie wystosowana w formie pisemnej w możliwie najkrótszym czasie nie przekraczającym terminowego terminu. Dziękujemy!

Jeszcze mniej rozumiem, niż na początku.. Na infolinii też każą czekać, ale ja już sam nie wiem, na co, co się tutaj dzieje, a żeby było śmiesznie, z Panią, która obsługuje zgłoszenie, kontakt jest wyłącznie mailowy..

Żądanie zwrotu ceny (= odstąpienie od umowy) jest nieprawidłowe - obowiązuje ustawowa "drabinka żądań": najpierw wymiana lub naprawa, a następnie zwrot ceny. Sprzedawca nie musiał się ustosunkowywać do tego żądania. Mógł poczekać na prawidłowe żądania, ale nie miał prawa podejmować decyzji o naprawie i wprowadzać jej w życie.

No i co teraz zrobić? Praktycznie po rozmowie z BOK jak nic nie wiedziałem, tak dalej nie wiem. Jedyne, czego się dowiedziałem, to tutaj, że ta naprawa u producenta chyba sie dla sprzedawcy nie liczy..

Elbroth napisał:
ustosunkowując się do Pana o pisma zwierającego żądanie zwrotu ceny zakupu informujemy, że jesteśmy zmuszeni ustosunkować się do niego odmownie.

W związku z tym złóż ponownie reklamację z prawidłowym żądaniem wymiany.

Elbroth napisał:
No i co teraz zrobić? Praktycznie po rozmowie z BOK jak nic nie wiedziałem,
A BOK decyduje o tym jak wygląda prawo? Pytasz co robić, a odpowiedź już padła w #18

Powrót