odstąpienie od umowy- problem z sprzedawcą

• Autor wątku Autor wątku Saute1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saute1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Zakupiłem na aukcji kup teraz nowy fabrycznie twardy dysk do komputera. Po podłączeniu go do mojego oraz poźniej do innego komputera okazało się że jest niesprawny, i teraznosi ślady montażu w obudowie komputera. Odesłałem go do sprzedającego i poinformowałem e-mailem tylko o odstąpieniu od umowy a telefonicznie poinformowałem że jest nie sprawny. Sprzedawca upiera się że wysłał do mnie sprawny i że nie przyjmuje do wiadomości odstąpienia od umowy natomiast że przyjmie go na zasadach reklamacji. Co mam zrobić?

Ostatnia edycja:
Saute1 napisał:
poinformowałem e-mailem tylko o odstąpieniu od umowy
Email został odczytany?
Jeśli to zakup konsumencki, to masz prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny na warunkach opisanych w ustawie o prawach konsumenta.

Tak email został odczytany i sprzedawca odpisał mi:

Witam.
Jeśli zwraca Pan sprzęt uszkodzony to oczywiście przyjmiemy go na zasadach reklamacji.
Zwrot sprzętu w opisanej przez Pana w mailu procedurze ma miejsce jeśli zwraca Pan nowy, sprawny przedmiot (nawet jeśli tak jak Pan wspomniał został otwarty do przetestowania). W Pana przypadku dokonuje Pan zwrotu uszkodzonego towaru, natomiast został do Pana wysłany sprawny, fabrycznie nowy dysk. Co za tym idzie w takim przypadku mają odniesienie przepisy o reklamacji, a nie o zwrocie sprzętu zakupionego poza siedzibą sprzedawcy.

Procedura jest następująca. Po otrzymaniu od Pana w/w dysku wyślemy go do producenta w ramach gwarancji. Jeśli gwarancja zostanie uznana to odeślemy pieniądze. Jeśli natomiast okaże się, że dysk nosi ślady uszkodzeń mechanicznych, których gwarancja nie obejmuje odeślemy go do Pana w niezmienionym stanie.

Chciałbym nadmienić, że mam pewność, iż został do Pana wysłany dysk nowy, fabrycznie zapakowany i w pełni sprawny.
Jesteśmy legalnie działającą firmą, sprzedajemy na Allegro od dłuższego czasu i chciałbym zapewnić, że dołożymy wszelkich starań, żeby rozwiązać sprawę za możliwą obopólną satysfakcją.

Ja natomiast wstrzymałem się od jakiego kolwiek kontaktu i pisania z nim.

Masz prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.
Czy zostałeś przez sprzedawcę poinformowany najpóźniej w chwili zakupu o sposobie i prawie do odstąpienia od umowy oraz wzorze formularza takiego odstąpienia?

loco1 napisał:
Masz prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.
Czy zostałeś przez sprzedawcę poinformowany najpóźniej w chwili zakupu o sposobie i prawie do odstąpienia od umowy oraz wzorze formularza takiego odstąpienia?

Nie, po prostu kupiłem, zapłaciłem przez payu a na drugi dzień przesyłka została odebrana przez innego domownika. I na razie nic mu więcej nie odpisuję bo nie wiem co mu napisać żeby nie walnąć jakąś głupotę z mojej strony.

Nic nie odpisuj.
Na wszelki wypadek wyślij jeszcze raz odstąpienie(wzór znajdziesz na stronie np. UOKiK-u) listem ZPO i odeślij towar. Sprzedawca ma obowiązek zwrotu ceny zakupu, kosztów dostarczenia i kosztów Twojego odesłania - niezależnie od stanu towaru.

No tak ale on zapewne zrobi tak jak mi odpisał. I z tego co wyczytałem to email ma taką samą moc co list i jestem w stanie udowodnić że odebrał i sam chce utrzymywać korespondencje niż rozmowę przez telefon . Chciałbym mu tak odpowiedzieć by zrezygnował z kombinowania.

No dobrze, rozumiem. Ale co jak on zrobi po swojemu?

Ale umowa jest niezawarta, więc co on zrobi ze swoim dyskiem to nie Twój problem. Ty czekasz ustawowy czas i wysyłasz wezwanie do zapłaty Twoich pieniędzy.

Aha, fajnie wytlumaczyles mi :) Napiszę mu jeszcze raz email z tym oświadczeniem z strony uoik, tylko nie wiem co wpisać jako datę zawarcia umowy?

Powrót