Odstąpienie od umowy przed otrzymaniem towaru

• Autor wątku Autor wątku włóczędzy dharmy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

włóczędzy dharmy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam!

2 dni temu dokonałam zakupu u firmy, za pośrednictwem allegro. Jednak dziś zakupiłam ten sam towar (w sklepie stacjonarnym innej firmy, po znacznie niższej cenie) i chcę odstąpić od umowy. Sprzedający dopuszcza taką możliwość za pomocą maila. Stąd też moje pytanie - czy moge odstąpić od umowy przed otrzymaniem towaru (jeszcze za niego nie zapłaciłam), czy też muszę czekać aż go otrzymam.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Art. 31. 1. W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość lub umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa umowę uważa się za niezawartą.
2. Jeżeli konsument złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy zanim przedsiębiorca przyjął jego ofertę, oferta przestaje wiązać.

Natomiast zakup na Allegro rodzi obowiązek zapłaty i moim zdaniem sprzedający w tym samym momencie ofertę przyjmuje. Odstąpić można po otrzymaniu przedmiotu umowy.

Podaj podstawę prawną. Konsument nabywa prawo do zwrotu po wydaniu towaru przez przedsiębiorcę.

_konsumentka_ napisał:
Podaj podstawę prawną. Konsument nabywa prawo do zwrotu po wydaniu towaru przez przedsiębiorcę.

Mówi o tym jedna z dyrektyw UE.

Wrzuć sobie odpowiednie hasło w google i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Tobie już raczej podziękujemy.

A odnośnie odstąpienia przed otrzymaniem przedmiotu umowy a więc przed wydaniem towaru który jest obligatoryjny dla spełnienia umowy, mam wątpliwości. Chociażby z tej przyczyny, że konsument odpowiada za skutki nieodebrania przesyłki za pobraniem. Gdyby było jak twierdzicie, to konsument mógłby bez konsekwencji odstąpić od umowy przed odbiorem przesyłki pobraniowej i tym samym umowa przestałaby istnieć zanim otrzymałby towar.

Ostatnia edycja:
Mam rację ;). Umowa nie jest spełniona bez wydania towaru ;). Ale tu się akurat kłócić nie będę bo możliwe, że może odstąpić wcześniej, choć w to mocno wątpię chociażby dlatego, że wielu sprzedawców wnosi pozwy o nieodebranie przesyłki pobraniowej (jest o tym na forum poszukajcie). Gdyby więc można było odstąpić przed otrzymaniem towaru to sąd nie uznawałby tych roszczeń, bo umowy przecież nie było w momencie odmowy przyjęcia przesyłki. A nawet byłby to wówczas towar niezamówiony.

Pokażcie przepis który na to zezwala bo widzę kolejny kruczek, zamawiam towar, zanim go otrzymam od umowy odstępuję i towaru nie przyjmuję przez co wraca do nadawcy na jego koszt. Mam więc zwrot za darmo. Mało prawdopodobne, że to przejdzie ale chętnie przeczytam przepis stosowany.

Ostatnia edycja:
Jak jesteś bezczelna i nazywasz mnie "przygłupem" czy jakoś tak to sama znajdź odpowiedni zapis.

A jak się nie znasz to nie zabieraj głosu w dyskusji bo tylko robisz z siebie pośmiewisko.

_konsumentka_ napisał:
Pokażcie przepis który na to zezwala
Poczytaj sobie to:

DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2011/83/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie praw konsumentów, zmieniająca dyrektywę Rady 93/13/EWG i dyrektywę 1999/44/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz uchylająca dyrektywę Rady 85/577/EWG i dyrektywę 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady - motyw 40

oraz

WYTYCZNE DG DS. SPRAWIEDLIWOŚCI dotyczące dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/83/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie praw konsumentów, zmieniającej dyrektywę Rady 93/13/EWG i dyrektywę 1999/44/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz uchylającej dyrektywę Rady 85/577/EWG i dyrektywę 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady - s.46

Czy w przypadku odstąpienia od umowy sprzedający może wystąpić do allegro o zwrot prowizji? Chodzi mi głównie o otrzymanie upomnienia od portalu.

A co jeśli sprzedającym jest osoba prywatna, deklarująca wysyłkę towaru w ciągu 24 godzin, przesyłką rejestrowaną, ale przed dwa kolejne dni tego nie czyni? Mimo próśb o numer nadania ciągle coś kręci. Czas ucieka, a przedmiot miał być np. prezentem. W takiej sytuacji chciałbym zakupić go w innym miejscu, z szybszą wysyłką. Czy mogę wnioskować o odstąpienie od umowy wobec sprzedającego, który jest osobą prywatną i który jeszcze nie nadał przesyłki?

Dzień dobry, pytanie brzmi czy potwierdzenie zwrotu prowizji może być uznane przez sprzedawcę za chęć odstąpienia od umowy???.
Chciałam dokonać zwrotu zamówienia które odebrałam w 27.11.2018r,
w dniu 06.12.2018r złożyłam odstąpienie od umowy, a towar odesłałam w dniu 17.12.2018r niestety w dniu 21.11.2018r potwierdziłam niechcący zwrot prowizji ( o który kupujący wystąpił z uwagi na to iż zwlekałam z zapłatą) i teraz sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu argumentując że poinformowałam go o zamiarze zwrotu w momencie oddania prowizji i w związku z tym od momentu odebrania zamówienia miałam 14 dni na odesłanie towaru wraz z odstąpieniem. Czy ma rację?. Będę wdzięczna za pomoc.

Nie ma racji, załóż spór Allegro, często już sama interwencja allegro wystarcza aby taki Janusz biznesu douczyl się nieco.

Sprzedawca argumentuje to faktem że zwrot prowizji jest jednoznaczny z odstąpieniem od umowy że jest oświadczenia woli i od tego momentu czekał na zwrot towaru.

Abrakadabran napisał:
zwrot prowizji jest jednoznaczny z odstąpieniem od umowy że jest oświadczenia woli i od tego momentu czekał na zwrot towaru.
No i nie ma to najmniejszego znaczenia. Nie został przekroczony 14-dniowy termin na złożenie oświadczenia, więcej - wg. sprzedającego złożyłaś oświadczenie przed otrzymaniem towaru.

Także skutecznie odstąpiłaś od umowy, towar odesłałaś, sprzedający go otrzymał, to teraz ma zwrócić pieniądze.

No właśnie sprzedający pisze że o chęci zwrotu poinformowany został 21.11.2018r( zwrotem prowizji) i ze w związku z tym po otrzymaniu zamówienia miałam 14 dni na odesłanie go wraz z odstąpieniem od umowy na adres firmy. Natomiast ja rzeczywiście 21.11.2018r potwierdziłam zwrot prowizji natępnie towar otrzymałam 27.11.2018r odstąpienie od umowy wysłałam 06.12.2018r a sam towar dopiero 17.12.2018r. Więc argument sprzedawcy to niezachowanie terminu odesłania w związku z czym przyjęcie zwrotu zależy od jeg o dobrej woli.

Abrakadabran napisał:
Więc argument sprzedawcy to niezachowanie terminu odesłania w związku z czym przyjęcie zwrotu zależy od jeg o dobrej woli.
nie zachowanie terminu na odesłanie przedmiotu nie ma wpływu na skuteczność odstąpienia od umowy. Umowy nie ma, towar jest sprzedającego. Możesz odpowiadać jedynie za zmniejszenie wartości towaru w tym okresie - nie wiem co to jest, ale wątpię żeby tak było - zwłaszcza że nawet od 27.11 do 17.12 nawet miesiąca nie ma. Prędzej tak może być jeśli w tym czasie normalnie używałaś towar i teraz nosi ślady użytkowania.

Ostatnia edycja:
Powrót