Odstąpienie od umowy - przesyłka ze zwrotem nie dotarła do sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku konsument83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konsument83

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Tydzień temu odstąpiłam od umowy zakupu kilku ubrań na łączną kwotę ponad 800 zł. W ubiegły poniedziałek nadałam zwrot Pocztą Polską - usługa Kurier48 - przesyłka powinna najpóźniej w czwartek trafić do sklepu. Nie dotarła i po statusie widzę, że dwa razy była notowana w centrum przeładunkowym i od tygodnia nic nie ruszyło.
Jak to wygląda jeśli chodzi o kwestię wzajemnego zwrotu świadczeń? Czy pieniądze za towar otrzymam dopiero gdy przesyłka się znajdzie? Czy jeśli dotrze po miesiącu, nadal liczy się, że odesłałam w terminie 14 dni od odstąpienia (termin liczony od daty nadania paczki, a nie otrzymania jej przez sklep)?
Czy jeśli przesyłka się nie znajdzie (albo jeśli się znajdzie, ale będzie większe opóźnienie), mogę od poczty żądać jakichś odsetek? Ponad 800 zł piechotą nie chodzi, miałam te kwotę otrzymać niebawem, a w takim wypadku otrzymam jak rozpatrzą reklamację i nie wiadomo czy całą kwotę...

14 dni masz na wysłanie paczki. Sklep odda Ci pieniądze najpewniej jak paczkę otrzyma. Odsetki od poczty? Módl się żeby paczka dotarła do adresata bo możesz złotówki nie zobaczyć z tych 800 zł.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Nawet jeśli paczka była ubezpieczona? Na jakiej podstawie?
Co w takim wypadku? Sąd?

Może tak się skończyć.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

konsument83 napisał:
Nawet jeśli paczka była ubezpieczona? Na jakiej podstawie?
Co w takim wypadku? Sąd?

Jeżeli mówisz o tym ubezpieczeniu za złotówkę (do 50 000zł) na Poczcie, to polecam przeczytać OWU, bo można się nieźle zdziwić.

Powrót