Odstąpienie od umowy ratalnej. X-KOM. Absurdalna sytuacja.

• Autor wątku Autor wątku chocoloco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chocoloco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Dnia 6 listopada zakupiłem na stronie x-kom laptop poprzez raty w banku Credit Agricole. Sprzęt jednak oddałem, zgodnie z możliwością odstąpienia od umowy. Korektę korygującą dostałem 20.11. Tego samego dnia zapytałem czy pieniądze zostaną przelane na moje konto czy banku. Dostałem odpowiedź, że do banku, więc nic z tym nie robiłem. Jednakże w połowie grudnia dostałem telefon z banku z działu windykacji, że nie wpłynęła pierwsza rata za zakupiony sprzęt. Od razu zadzwoniłem do X-KOM'u w celu wyjaśnienia sprawy. Powiedzieli mi, że powinienem przed odstąpieniem od umowy z nimi, odstąpić od umowy kredytowej z bankiem. Nie zrobiłem tego, bo nie zostałem o tym poinformowany. Pierwszy raz zakupywałem sprzęt przez internet na raty i pierwszy raz robiłem zwrot. Wstrzymałem się z dalszymi krokami do stycznia i zadzwoniłem do banku aby wyjaśnić tą sprawę. Pani z działu reklamacji powiedziała mi abym wysłał pismo z opisaną całą sytuacją. Tak również zrobiłem i do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Dziś dzwoni do mnie Pani z banku, w którym posiadam inny kredyt w celu zaproponowania karty kredytowej, po wstępnej zgodzie na sprawdzenie zdolności kredytowej oddzwania do mnie i mówi, że mam wpisy w BIK'u - dwie niezapłacone raty. Teraz pytanie, co mogę zrobić w tej sprawie? Nikt z windykacji do mnie nie dzwoni i nie ponagla do zapłaty.

Proszę o wypowiedź i pomoc.
Pozdrawiam

Powrót