Odstąpienie od umowy - sprzedający nie odebrał zwrotu

• Autor wątku Autor wątku bartekliga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekliga

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Dzień dobry

Jako konsument w przeciągu 14 dni od zakupu zwróciłem przedsiębiorcy zakupioną rzecz przez internet dołączając druk odstąpienia od umowy oraz informując mailowo o wysłaniu przesyłki.

Awizowana przesyłka nie została odebrana przez sprzedającego mimo moich dwóch ponagleń mailowych. Wczoraj otrzymałem awizo dotyczące zwrotu nieodebranej przez sprzedającego przesyłki, które to wiąże się z koniecznością uiszczenia opłaty za odesłanie.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Kontakt mailowy ze sprzedającym jest bardzo utrudniony, telefoniczny niemożliwy. Wezwałem go już do zwrotu obu kosztów wysyłki.

bartekliga napisał:
Awizowana przesyłka nie została odebrana przez sprzedającego
to nie Twój problem, że przedsiębiorca nie odbiera rzeczy, która jest już jego własnością
bartekliga napisał:
Wczoraj otrzymałem awizo dotyczące zwrotu nieodebranej przez sprzedającego przesyłki
nie odbieraj przesyłki. Rzecz nie należy do Ciebie.

Wezwij do zwrotu ceny pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową.

Dziękuję za odpowiedź. Wezwanie ma moc jeśli zostanie wysłane sprzedającemu listem ZPO, czy wystarczy jedynie informacja drogą mailową?

Czy nie było innych uwaruńkowań zwrotu np. wypełnienie różnie to nazywają np. RMA i nadanie nr, który musi być umieszczony na przesyłce, inaczej przesyłka nie zostanie odebrana?

obser napisał:
Czy nie było innych uwaruńkowań zwrotu np. wypełnienie różnie to nazywają np. RMA i nadanie nr, który musi być umieszczony na przesyłce, inaczej przesyłka nie zostanie odebrana?

Nie było nigdzie takiej informacji. Ponadto gdy minął ponad tydzień od pierwszej awizacji poinformowałem sprzedającego o tym, że czeka na niego przesyłka i otrzymałem informację, że zostanie odebrana.

bartekliga napisał:
zwróciłem przedsiębiorcy zakupioną rzecz (...) dołączając druk odstąpienia od umowy oraz informując mailowo o wysłaniu przesyłki
Zaraz, zaraz, bo tego nie zauważyłem Czy ten druk był w przesyłce?

Ostatnia edycja:
Druk był (i w sumie nadal jest) w przesyłce. Mailowo poinformowałem o zwrocie na mocy odstąpienia od umowy.

Tak, był to zakup na allegro: cytat z aukcji: "Oświadczenie o odstąpieniu od umowy należy wysłać [...] drogą elektroniczną na adres e-mail"

W odpowiedzi na wiadomość potwierdzającą zakup:
"Informuję o odstąpieniu od umowy. Zakupiony przedmiot odesłałem dziś za pośrednictwem poczty polskiej na dres podany w zakładce "zwroty i reklamacje"."

Wygląda na to, że skutecznie odstąpiłeś od umowy i to co wcześniej napisałem w #2 jest aktualne.

Powrót