Odstąpienie od umowy sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku Raasta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raasta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Dnia 03.01.15r. dokonałam zamiany samochodów osobowych, jednakże podpisując umowę kupna-sprzedaży, tzn. ja sprzedałam samochód facetowi oraz od razu kupiłam od niego jego samochód. Właściciel ukrył przede mną sporo wad w tym samochodzie i ostatecznie nie chce rozwiązać umowy i odmienić się samochodami, a samochód, który dostałam w zamian za swój okazał się być w opłakanym stanie technicznym, co nie było wcześniej widoczne. Moje pytanie brzmi - czy mogę odstąpić od umowy sprzedaży mojego samochodu i go odzyskać zwracając rzekomą kwotę, za którą samochód został sprzedany?

Co jest w umowie na temat stanu technicznego pojazdu?

Tylko adnotacje, które były na wydrukowanej umowie. Uzupełniliśmy jedynie dane, żadnych innych wzmianek na temat stanu technicznego nie ma.

Raasta napisał:
Właściciel ukrył przede mną sporo wad w tym samochodzie

W jaki sposób, skoro nie ma umowy?
Masz jakiegoś wiarygodnego świadka zakupu?
Podaj przebieg i rocznik?

Umowa jest ale nie ma opisanego stanu technicznego pojazdu. Jest to jakaś pierwsza lepsza ściągnięta z internetu umowa kupna-sprzedaży. Ukrył to w rozmowie. Mam świadka zakupu. Na podstawie czego możemy uznać go za wiarygodnego? Przebieg to ponad 200 000, dokładnie nie pamiętam ale tak około 250 000 będzie, rocznik 1993.

Mówił, że auto jest sprawne i nadaje się do jazdy, że nie ma w nim poważnych usterek. Oddałam samochód na warsztat, mechanik wycenił naprawę na prawie 1500zł, żeby auto było zdatne do jazdy.

Pojazd ma 22 lata i rozsądnie oceniając nie można oczekiwać, że nie ma wad, a naturalnego zużycia za wadę uznać nie można. Mogłaś sprawdzić stan pojazdu i podjąć decyzję przed, a nie po sprzedaży. Sprzedawca żadnych konkretnych zapewnień nie składał. Próbuj reklamować, ale w mojej ocenie nie ma do niej podstaw.

Powrót