Odstąpienie od umowy + uszkodzenie towaru przy zwrocie

• Autor wątku Autor wątku user602818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
Masz protokół szkody, sporządzony przy kurierze przed podpisaniem protokołu odbioru bez zastrzeżeń?

Nie wiem po co pytasz o protokół szkody od kuriera?

Ja opierałem się na logach, z kontrolera lotu zapisującego, gdzie konsument latał, ile czasu latał, na jaką wysokość i z jakimi przeciążeniami obijał się o przeszkody.

Wątpię by kurier podpisał protokół uszkodzenia mechanicznego, którego on nawet nie będzie widział. Niby jak kurier ma stwierdzić skrzywienie wałów silników bez uruchomienia drona i odczycie wibracji :D

Sorry ale nie rozumiem, pomysłu z kurierem, który nie jest stroną, ani ekspertem.

Ostatnia edycja:
Widzę, że nie rozumiesz. Przemyśl kontynuowanie sprzedaży na odległość, bo może to stać się dla Ciebie niespodziewanie kosztowne.

Jeżeli masz wolny czas, oświeć mnie. Może faktycznie nie rozumiem art 34 ust 4 o odpowiedzialność konsumenta za zmniejszenie wartości rzeczy.
Być może ta informacja przyda się innym czytającym to forum.

Internetowa sprzedaż dronów jest bardzo powszechna.

Dziękuję za ofertę.

Aktualnie widzę, że potrącenie prowizji Allegro było błędem.

mark1318 napisał:
Pytanie czy w sklepie stacjonarnym skręcasz towar przed rozważeniem jego zakupu?

Jeżeli nie, to możesz się liczyć, że sprzedawca uwzględni to przy zwrocie wpłaty.

W sklepie stacjonarnym rowerki stoją zmontowane (np. decathlon), można je obejrzeć, sprawdzić jak działają etc. Nie ma możliwości sprawdzenia siły oporu lub innych funkcji gdy urządzenie jest w częściach. Kuchenki w sklepie nie uruchomię ale mogę otworzyć drzwi piekarnika wyjąć wszystko co w nim jest obejrzeć, sprawdzić działanie pokręteł etc.

Ciąg dalszy.
Sprzedawca twierdzi, że:
"Kupujący zwracając towar odpowiada za jego stan Sposób dostarczenia produktu do punktu sprzedaży zależy od klienta...".
Zdaję sobie sprawę że mija się z prawdą, ale nie jestem wstanie określić z jaki przepisami nie jest na bakier (Tutaj prośba o wskazanie przepisów). Dalej już tylko jakieś pseudo argumenty, że jego serwis stwierdził uszkodzenie i że sprzedawca przesłał mi protokół wraz z zdjęciami. Firma kurierka poinformowała mnie, że protokół szkody może być sporządzony w miejscu gdzie jest przesyłka (czyli u sprzedawcy) i że do mojej przesyłki nie był sporządzony protokół. Bez protokołu szkody nie ma możliwości złożenia reklamacji. Na moją prośbę firma kurierska podesłała kuriera by spisać protokół (jak mnie poinformowali mogą to zrobić w ciągu 7 dni od doręczenia przesyłki), ale odbiorca przesyłki go odesłał.
Proszę o poradę jakie kolejne kroki podjąć i na naruszenie jakich przepisów się powoływać. Ponieważ kwota sporu jest niewielka nie będę mógł korzystać z prawnika (skórka niewarta wyprawki), nie mogę jednak pozwolić sprzedawcy na takie działanie ponieważ będzie tak samo postępował z innymi klientami.

Powrót