Odstąpienie od umowy w play

• Autor wątku Autor wątku TheVVaS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheVVaS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Zakupiłem w salonie play abonament (Umowa podpisana 2 stycznia 2015) na ich bezprzewodowy internet. Z opisu pracownika w salonie miało być pięknie, internet szybki i stabilny. Niestety po podłączeniu okazała się totalna klapa! Szybkość pobierania w najlepszych momentach to 1,5Mbit/s!. Czasem nie można nawet się połączyć (Sprawdzałem zasięg i jestem w wszystkich zakresach). Czy oraz jak mogę odstąpić od tej umowy? Jakieś rady?

1) przeczytaj warunki umowy
2) sprawdź czy Play nie wskazuje, że w twoim rejonie łączenia usługa jest dostępna. Powinna być mapka zasięgu.

1) Znalazłem na umowie coś o rozwiązaniu umowy przez abonamenta:

Zarówno abonament jak i operator są uprawnieni do rozwiązania umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia wynosi 30 dni i liczony jest od pierwszego dnia okresu rozliczeniowego następującego po okresie rozliczeniowym, w którym złożono oświadczenie o rozwiązaniu umowy

Za dzień złożenia wypowiedzenia umowy przez abonamenta przyjmuje się dzień doręczenia na adres korespondencyjny obsługi klienta podany na stronie WWW operatora dokumentu zawierającego wypowiedzenie umowy. Umowa ulega rozwiązaniu z upływem okresu wypowiedzenia

Wypowiedzenie umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności i powinno zawierać oznaczenie numeru MSISDN, którego dotyczy umowa.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to umowę mogę rozwiązać w każdej chwili wysyłając do nich dokument z rozwiązaniem umowy, a następnie oczekując przez cały okres rozliczeniowy?
Edit: znalazłem dokument o rozwiązanie umowy, muszę jeszcze tylko dołączyć do niego numer MSISDN i mogę go wysyłać?
http://www.blogplay.eu/wp-content/u...y_o_swiadczeniu_uslug_telekomunikacyjnych.pdf

2) Sprawdzałem ich mapki i w każdym przypadku jestem objęty zasięgiem.

Ostatnia edycja:
TheVVaS napisał:
Jeżeli dobrze zrozumiałem to umowę mogę rozwiązać w każdej chwili wysyłając do nich dokument z rozwiązaniem umowy, a następnie oczekując przez cały okres rozliczeniowy?
Teoretycznie tak. Pytanie tylko czy nie ma jakiegoś podpunktu o karach umownych za wcześniejsze rozwiązanie umowy...

Właśnie na mojej umowie nigdzie nie ma nic opisanego o karach pieniężnych za rozwiązanie umowy co wydało mi się trochę dziwne.

Ja mam trochę inne pytanie - w zeszłym roku drogą eletroniczną podpisałam umowę z Play w taryfie Mix, czyli doładowania. Kwota to 30 zł miesięcznie i telefon za złotówkę. W mailu od operatora napisano, że ble ble, mają potwierdzenie, że przesyłka została odebrana i w ciągu (uwaga!) 48 godzi nastąpi katywacja karty sim. I lipa! Przez ponad dwa m-ce aktywacji nie było!
Jak się można domyślić nie czułam się w obowiązku informowac o tym operatora :)
W tym roku od razu z buta wysłali mi przedsądowne wezwanie do zapłaty z karą za zerwanie warunków umowy, tyle, że wcześniej nie wysłali żadnej korespondencji, aż dotychczas.
Da się ich jakoś udOOOpić :)?

Zapłać zaległe świadczenia z wyłączeniem czasu kiedy nie świadczyli usługi. Jednocześnie złóż pisemną reklamację z informacją, że żądasz odstąpienia od naliczania opłat za czas kiedy usługa nie była aktywna.

O dzięki! Tylko, że oni W OGÓLE nie aktywowali tej karty!

Dokładnie tak :) Sprawdzałam przez ten cały okres i nic!

Złóż pisemną reklamację z żądaniem anulacji naliczonych opłat z powodu niewywiązania się operatora z umowy i braku aktywacji karty. Wskaż, że żądasz jej natychmiastową aktywację a jeśli to nie nastąpi, odstąpisz od umowy z winy operatora. Mają 30 dni na odpowiedź.

Witam, nie wiem czy piszę w dobrym poście, ale chciałabym opowiedzieć moje przygody z firmą Play. Od kilku miesięcy mam problem z przedłużoną umową (telefon na abonament). 31 stycznia b.r. kończyła się moja umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych. Dlatego w dniu 4 grudnia 2014r. złożyłam wypowiedzenie w salonie Play. W połowie grudnia otrzymałam telefon z propozycją przedłużenia umowy, którą kilka dni później zawarłam. Kiedy otrzymałam od kuriera przesyłkę wraz z nową umową i nowym telefonem, stwierdziłam, że nowy telefon nie spełnia moich oczekiwań. Dlatego też następnego dnia odesłałam go do centrali wraz z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość (zgodnie z przysługującym mi do tego prawem). Zanim jednak odesłałam telefon, zadzwoniłam do Obsługi klienta, z zapytaniem, czy jeśli odeślę ten telefon, to czy możliwe będzie zawarcie drugiej umowy na tych samych warunkach lecz z innym telefonem - odpowiedź konsultanta była pozytywna, stwierdził ponadto że w przeciągu kilkunastu dni ktoś się ze mną w tej sprawie skontaktuje. I tak trwało to do mniej więcej 10 stycznia, kiedy postanowiłam się przypomnieć i wykonałam kolejny telefon do obsługi klienta z zapytaniem, kiedy ktoś skontaktuje się ze mną w tej sprawie. Pan, z którym wtedy rozmawiałam, stwierdził, że po 31-wszym stycznia (kiedy wygaśnie stara umowa) ktoś ze mną na pewno się w tej sprawie skontaktuje. Wczoraj (6marca) znów postanowiłam się przypomnieć, a w odpowiedzi usłyszałam że niemożliwe jest zawarcie nowej umowy na tamtych zasadach, ponieważ automatycznie przedłużyła się ta stara umowa na okres 24 miesięcy (obowiązująca do 31 stycznia) i na nowy telefon nie mam nawet co liczyć, co najwyżej za 11 miesięcy mogę wystąpić o wymianę aparatu. Dlatego skonsultowałam się w tej sprawie z UOKiK i uzyskałam informację że taka umowa nie może się automatycznie przedłużyć skoro została wypowiedziana!!! Powoli mam już dosyć tej sytuacji, bo zostałam z telefonem który nie nadaje się już prawie do użytku, a konsultanci Play sprawiają wrażenie niekompetentnych do wykonywania swoich funkcji, ponadto swoją niewiedzą wprowadzają klientów w błąd i tym samym zniechęcają do przedłużania kolejnych umów w sieci Play. Miał może ktoś podobną sytuację? Po niedzieli zamierzam sie jeszcze udać do powiatowego rzecznika i tam zasięgnąć jeszcze wiedzy, bo po prostu moja odraza w stosunku do firmy play jest nieopisana... :mad:

Powrót